Miodowe sezamki ze słonecznikiem • przepis • składniki • przygotowanie
Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 22
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY CUKIER
Cukier trzcinowy gotujemy z wodą do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minuty, cały czas obserwując, czy masa za bardzo się nie skarmelizowała. Gdy stwierdzimy, że ma złoty kolor, dodajemy uprażone ziarna sezamu i słonecznika oraz nasiona amarantusa.
MASĘ WYLEWAMY NA PAPIER DO PIECZENIA
Wszystko razem mieszamy i wylewamy całą masę na wcześniej przygotowany papier do pieczenia. Rozsmarowujemy, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna, ale jeszcze plastyczna, ściągamy z góry papier do pieczenia. Masę kroimy w dowolne kształty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2257,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
102,6 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
11,9 g
Błonnik
1,3 g
Białko
2,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Ciasteczka żurawinowe
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!

Mus jagodowy z sosem jeżynowym
Pyszny, lekki i niezwykle owocowy deser! Koniecznie spróbuj musu jagodowego Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
Aromatyczne mięso w złocistej skórce wypełnione nadzieniem o intensywnym smaku. Doskonałe na każdą okazję.

Kawowe lody z nektarynką
Kompozycja idealna dla kawoszy i łasuchów – pyszne lody o wyrazistym smaku kawy oraz zaskakującej nucie owocowej!