createyourhealth.pl

Miodowe sezamki ze słonecznikiem • przepis • składniki • przygotowanie

Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.

Miodowe sezamki ze słonecznikiem

Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 22
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 120 g
miód - 80 g
nasiona słonecznika - 50 g
woda - 30 ml
amarantus ekspandowany - 30 g
sezam biały - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY CUKIER:
Cukier trzcinowy gotujemy z wodą do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minuty, cały czas obserwując, czy masa za bardzo się nie skarmelizowała. Gdy stwierdzimy, że ma złoty kolor, dodajemy uprażone ziarna sezamu i słonecznika oraz nasiona amarantusa.
2.MASĘ WYLEWAMY NA PAPIER DO PIECZENIA:
Wszystko razem mieszamy i wylewamy całą masę na wcześniej przygotowany papier do pieczenia. Rozsmarowujemy, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna, ale jeszcze plastyczna, ściągamy z góry papier do pieczenia. Masę kroimy w dowolne kształty.
Miodowe sezamki ze słonecznikiem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 22

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY CUKIER

Cukier trzcinowy gotujemy z wodą do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minuty, cały czas obserwując, czy masa za bardzo się nie skarmelizowała. Gdy stwierdzimy, że ma złoty kolor, dodajemy uprażone ziarna sezamu i słonecznika oraz nasiona amarantusa.

2

MASĘ WYLEWAMY NA PAPIER DO PIECZENIA

Wszystko razem mieszamy i wylewamy całą masę na wcześniej przygotowany papier do pieczenia. Rozsmarowujemy, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna, ale jeszcze plastyczna, ściągamy z góry papier do pieczenia. Masę kroimy w dowolne kształty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2257,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

102,6 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

11,9 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

2,3 g

Podobne przepisy

Miodowe sezamki ze słonecznikiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl