Pęczak z orzechami i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5). Orzechy laskowe, sosnowe i słonecznik prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, na złoty kolor przez około 8-10 minut. Orzechy laskowe obieramy.
OBGOTOWUJEMY BROKUŁ
Brokuł dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy (powinny być lekko twarde). Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
DODAJEMY MASŁO
Dodajemy masło, dokładnie mieszamy, czekamy, aż masło się rozpuści. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wrzątku, żeby całość nabrała kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy różyczki brokułu, posiekany tymianek, orzechy oraz starty ser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2828 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
471,3 kcal
Tłuszcz
33,8 g
Węglowodany
36,3 g
Błonnik
9,2 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Ciasto na pierogi
Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!

Sernik na jogurcie sojowym
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tajine z wołowiną
Spróbuj marokańskiego dania jednogarnkowego z wołowiną i warzywami!

Fantazja jabłkowo-winogronowa
Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.