createyourhealth.pl

Lizaki w kształcie reniferków • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!

Lizaki w kształcie reniferków

Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada mleczna - 200 g
masa cukrowa biała - 100 g
ciastka czekoladowe neo - 180 g
masa cukrowa zielona - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.TEMPERUJEMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę mleczną roztapiamy itemperujemy.
2.UMIESZCZAMY SŁOMKI W CIASTECZKACH:
Papierowe słomki z góry spłaszczamy, zamaczamy końcówkę w czekoladzie i wbijamy w nadzienie między ciasteczkami. Odkładamy na bok.
3.ZANURZAMY CIASTECZKA W CZEKOLADZIE:
Ciasteczka na patyczkach zanurzamy w czekoladzie, czekamy, aż jej nadmiar ścieknie, i odkładamy je na papier do pieczenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY POROŻE RENIFERÓW:
Na papierze do pieczenia rysujemy uproszczony kształt poroża renifera. Zatemperowaną czekoladę przelewamy dokornetu. Obrysowujemy czekoladą narysowany kształt i wypełniamy go w środku. Odstawiamy do stężenia i gotowe odklejamy od papieru. Poroże docinamy tak, by pasowało do kształtu ciasteczka. Czekoladą przyklejamy rogi po obu stronach ciasteczek. Zostawiamy na papierze do wyschnięcia i stężenia czekolady.
5.FORMUJEMY PYSZCZKI RENIFERÓW:
Z białej masy cukrowej formujemy dwie małe kulki. Przyklejamy je do lizaków w miejscu oczu. Formujemy większą kuleczkę, którą przyklejamy w miejscu pyszczka. Nożykiem rzeźbimy uśmiech. Za pomocą kornetu z czekoladą dorysowujemy oczka i nosek. Noski możemy również zrobić z zielonej masy cukrowej.
6.PRZYGOTOWUJEMY CZAPECZKI I SZALICZKI DLA RENIFERÓW:
Z zielonej masy formujemy kulkę, a następnie nadajemy jej kształt łezki – rozpłaszczamy, koniuszek zawijamy. Tak formujemy czapeczki. Z białej kulki robimy pomponik, który doklejamy do końca czapeczki. Pasek białej masy przyklejamy jako ozdobny pasek na dole czapeczki. Czapeczkę przyklejamy na czekoladę do góry ciasteczka. Z zielonej masy formujemy również szaliczki. I przyklejmy je do ciasteczka.
Lizaki w kształcie reniferków

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TEMPERUJEMY CZEKOLADĘ

Czekoladę mleczną roztapiamy itemperujemy.

2

UMIESZCZAMY SŁOMKI W CIASTECZKACH

Papierowe słomki z góry spłaszczamy, zamaczamy końcówkę w czekoladzie i wbijamy w nadzienie między ciasteczkami. Odkładamy na bok.

3

ZANURZAMY CIASTECZKA W CZEKOLADZIE

Ciasteczka na patyczkach zanurzamy w czekoladzie, czekamy, aż jej nadmiar ścieknie, i odkładamy je na papier do pieczenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY POROŻE RENIFERÓW

Na papierze do pieczenia rysujemy uproszczony kształt poroża renifera. Zatemperowaną czekoladę przelewamy dokornetu. Obrysowujemy czekoladą narysowany kształt i wypełniamy go w środku. Odstawiamy do stężenia i gotowe odklejamy od papieru. Poroże docinamy tak, by pasowało do kształtu ciasteczka. Czekoladą przyklejamy rogi po obu stronach ciasteczek. Zostawiamy na papierze do wyschnięcia i stężenia czekolady.

5

FORMUJEMY PYSZCZKI RENIFERÓW

Z białej masy cukrowej formujemy dwie małe kulki. Przyklejamy je do lizaków w miejscu oczu. Formujemy większą kuleczkę, którą przyklejamy w miejscu pyszczka. Nożykiem rzeźbimy uśmiech. Za pomocą kornetu z czekoladą dorysowujemy oczka i nosek. Noski możemy również zrobić z zielonej masy cukrowej.

6

PRZYGOTOWUJEMY CZAPECZKI I SZALICZKI DLA RENIFERÓW

Z zielonej masy formujemy kulkę, a następnie nadajemy jej kształt łezki – rozpłaszczamy, koniuszek zawijamy. Tak formujemy czapeczki. Z białej kulki robimy pomponik, który doklejamy do końca czapeczki. Pasek białej masy przyklejamy jako ozdobny pasek na dole czapeczki. Czapeczkę przyklejamy na czekoladę do góry ciasteczka. Z zielonej masy formujemy również szaliczki. I przyklejmy je do ciasteczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2729,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

136,5 kcal

🥑

Tłuszcz

5,3 g

🌾

Węglowodany

20,8 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

1,1 g

Podobne przepisy