Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką • przepis • składniki • przygotowanie
Włoski makaron i polska kiełbasa wzbogacone smakiem pieczonej papryki. Prosta i sycąca potrawa dla każdego!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DURSZLAK OBIERACZKĘ
do warzyw Makaron Makaron penne gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu.
ODCEDZONY MAKARON POLEWAMY
niewielką ilością oliwy z oliwek.
PAPRYKA PAPRYKI SMARUJEMY
oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg).
PO UPIECZENIU PAPRYKI
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z
nich skórę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski o szerokości 1 cm.
KIEŁBASA KIEŁBASY KROIMY
w plastry o szerokości 1-1,5 cm.
NA PATELNI Z
dodatkiem oliwy smażymy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plastry na małym ogniu.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
pieprzu.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
czystej miski.
NA TEJ SAMEJ
patelni z odrobiną oliwy smażymy plasterki białej kiełbasy do uzyskania złotego koloru.
DODAJEMY WCZEŚNIEJ PODSMAŻONĄ
cebulę, czosnek oraz upieczoną paprykę (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
NASTĘPNIE ZALEWAMY WSZYSTKIE
składniki śmietanką i gotujemy na wolnym ogniu 3-5 minut.
DO SOSU DODAJEMY
posiekaną bazylię (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), część różyczek zblanszowanego brokułu (resztę pozostawiamy do dekoracji).
DOPRAWIAMY PIEPRZEM, SOLĄ,
szczyptą pieprzu cayenne – całość mieszamy.
DO SOSU DODAJEMY
makaron, mieszamy i chwilę gotujemy.
JAK PODAWAĆ MAKARON
z sosem wykładamy na talerz, dekorujemy różyczkami brokułu, paskami pieczonej papryki, pokrojoną bazylią oraz startym serem grana padano.
DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM
pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3059,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
764,8 kcal
Tłuszcz
41,1 g
Węglowodany
77,5 g
Błonnik
24,4 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!

Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.

Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
Paweł Małecki i DG, używając praktycznie tych samych składników, przygotowali dwa zupełnie różne desery! Poznaj przepis na tartę i mus!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kalafior w jogurtowym sosie curry
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka Reuben
Kanapka Reuben to prawdziwy nowojorski klasyk, który łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Soczyste pastrami, kiszona kapusta, rozpływający się ser szwajcarski i aromatyczny sos, wszystko zamknięte pomiędzy kromkami chrupiącego chleba żytniego. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe i zrób ją razem z nami!

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.