createyourhealth.pl

Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli lubisz pieczony drób, wybierz perliczkę! Szlachetne mięso podane z prostym dodatkiem: pieczonymi ziemniaczkami to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle – dla Ciebie i bliskich.

Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami

Jeśli lubisz pieczony drób, wybierz perliczkę! Szlachetne mięso podane z prostym dodatkiem: pieczonymi ziemniaczkami to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle – dla Ciebie i bliskich.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 100 ml
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 2 szczypty
tymianek świeży - 30 g
ziemniak - 7 szt.
perliczka - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY PERLICZKĘ:
Drobno posiekany czosnek, listki z 2 gałązek świeżego tymianku, sól, pieprz i suszony tymianek łączymy w misce z oliwą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy z wierzchu tuszkę perliczki. W środku doprawiamy ją solą i pieprzem. Do środka wkładamy 4 gałązki tymianku. Perliczkę w marynacie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
2.PIECZEMY PERLICZKĘ:
Zamarynowaną perliczkę wyjmujemy z lodówki i faszerujemy masłem. Nóżki związujemy sznurkiem. Przekładamy tuszkę do brytfanny i podlewamy bulionem. Przykrywamy i  pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
3.PIECZEMY ZIEMNIACZKI:
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
4.PODAJEMY DANIE:
Upieczone ziemniaczki przekładamy na półmisek. Na ziemniaczkach układamy upieczoną perliczkę.
Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY PERLICZKĘ

Drobno posiekany czosnek, listki z 2 gałązek świeżego tymianku, sól, pieprz i suszony tymianek łączymy w misce z oliwą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy z wierzchu tuszkę perliczki. W środku doprawiamy ją solą i pieprzem. Do środka wkładamy 4 gałązki tymianku. Perliczkę w marynacie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

2

PIECZEMY PERLICZKĘ

Zamarynowaną perliczkę wyjmujemy z lodówki i faszerujemy masłem. Nóżki związujemy sznurkiem. Przekładamy tuszkę do brytfanny i podlewamy bulionem. Przykrywamy i  pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

3

PIECZEMY ZIEMNIACZKI

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

4

PODAJEMY DANIE

Upieczone ziemniaczki przekładamy na półmisek. Na ziemniaczkach układamy upieczoną perliczkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2572 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

643 kcal

🥑

Tłuszcz

28,8 g

🌾

Węglowodany

26,5 g

🥬

Błonnik

65,6 g

💪

Białko

65,6 g

Podobne przepisy

Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl