createyourhealth.pl

Zapiekana bagietka ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem

Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bagietka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
mozzarella - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 5 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
kiełbasa salami - 30 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE JEŚLI BAGIETKA:
jest zbyt długa i nie zmieści się do naszego piekarnika, przekrawamy ją na pół.
2.Z BAGIETKI ODKRAWAMY:
górną część i wydrążamy miąższ (jeśli wcześniej przekrawaliśmy bagietkę, należy pamiętać, by zostawić trochę miąższu przy przekrojonej części, by tworzył on ściankę chroniącą przed wypadaniem farszu).
3.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej, wrzucamy posiekany czosnek i chilli, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paseczki salami oraz świeży szpinak.
4.CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY RAZEM,:
aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
5.NA KONIEC DODAJEMY:
pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i całość dokładnie mieszamy.
6.PRZYPRAWIAMY GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ:
oraz solą i pieprzem do smaku.
7.GOTOWY FARSZ PRZEKŁADAMY:
do wydrążonej bagietki.
8.WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM:
serem mozzarella.
9.BAGIETKĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 30 minut.
10.GDY SER SIĘ:
zrumieni, wyjmujemy bagietki z piekarnika, dzielimy na porcje i przekładamy na talerze.
11.BAGIETKA JAK Z:
francuskiej piekarni!
12.RUMIANA, CHRUPIĄCA SKÓRKA:
zaprasza, by odkryć pyszne wnętrze – pszenne ciasto, delikatne i mięciutkie.
13.ŚWIETNA NA KANAPKI:
z dżemem, miodem lub twarożkiem.
Zapiekana bagietka ze szpinakiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE JEŚLI BAGIETKA

jest zbyt długa i nie zmieści się do naszego piekarnika, przekrawamy ją na pół.

2

Z BAGIETKI ODKRAWAMY

górną część i wydrążamy miąższ (jeśli wcześniej przekrawaliśmy bagietkę, należy pamiętać, by zostawić trochę miąższu przy przekrojonej części, by tworzył on ściankę chroniącą przed wypadaniem farszu).

3

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej, wrzucamy posiekany czosnek i chilli, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paseczki salami oraz świeży szpinak.

4

CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY RAZEM,

aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

5

NA KONIEC DODAJEMY

pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i całość dokładnie mieszamy.

6

PRZYPRAWIAMY GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ

oraz solą i pieprzem do smaku.

7

GOTOWY FARSZ PRZEKŁADAMY

do wydrążonej bagietki.

8

WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM

serem mozzarella.

9

BAGIETKĘ WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 30 minut.

10

GDY SER SIĘ

zrumieni, wyjmujemy bagietki z piekarnika, dzielimy na porcje i przekładamy na talerze.

11

BAGIETKA JAK Z

francuskiej piekarni!

12

RUMIANA, CHRUPIĄCA SKÓRKA

zaprasza, by odkryć pyszne wnętrze – pszenne ciasto, delikatne i mięciutkie.

13

ŚWIETNA NA KANAPKI

z dżemem, miodem lub twarożkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1226,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

306,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

26,2 g

🥬

Błonnik

14,3 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy

Zapiekana bagietka ze szpinakiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl