createyourhealth.pl

Pieczony kalafior z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Sprawdź przepis na pieczonego kalafiora z aromatycznym sosem, w którego przygotowaniu pomoże Ci frytkownica airfryer.

Pieczony kalafior z airfryera

Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Sprawdź przepis na pieczonego kalafiora z aromatycznym sosem, w którego przygotowaniu pomoże Ci frytkownica airfryer.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
curry - 1 łyżeczka
kurkuma - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
olej rzepakowy - 80 ml
kalafior - 1 szt.
pieprz czarny -
jogurt naturalny - 200 g
fasola biała z puszki - 200 g
pomidor suszony - 50 g
sok z limonki - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 30 ml
mięta świeża - 2 gałązki
sól -
pieprz biały -

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KALAFIORA:
Czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy w sporej misce wraz z przyprawami oraz olejem. Kalafior kroimy na mniejsze różyczki i przekładamy do miski z czosnkiem, przyprawami oraz olejem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do airfryera. Kalafiora pieczemy przez 15 minut w temp. 180°C.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Miętę siekamy w cienkie paski. Wszystkie składniki na sos, poza miętą, umieszczamy w malakserze i miksujemy. Gotowy sos mieszamy z posiekaną miętą i doprawiamy do smaku solą oraz białym pieprzem.
3.PODAJEMY DANIE:
Na talerz wylewamy równomiernie sos, a na nim układamy upieczone różyczki kalafiora. Gotowe danie możemy ozdobić dodatkowymi listkami mięty.
Pieczony kalafior z airfryera

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KALAFIORA

Czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy w sporej misce wraz z przyprawami oraz olejem. Kalafior kroimy na mniejsze różyczki i przekładamy do miski z czosnkiem, przyprawami oraz olejem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do airfryera. Kalafiora pieczemy przez 15 minut w temp. 180°C.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Miętę siekamy w cienkie paski. Wszystkie składniki na sos, poza miętą, umieszczamy w malakserze i miksujemy. Gotowy sos mieszamy z posiekaną miętą i doprawiamy do smaku solą oraz białym pieprzem.

3

PODAJEMY DANIE

Na talerz wylewamy równomiernie sos, a na nim układamy upieczone różyczki kalafiora. Gotowe danie możemy ozdobić dodatkowymi listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1628,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

542,9 kcal

🥑

Tłuszcz

32,4 g

🌾

Węglowodany

48,8 g

🥬

Błonnik

16 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy