createyourhealth.pl

Sylwestrowe przekąski z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.

Sylwestrowe przekąski z awokado

Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwki czarne - 10 szt.
jajko - 6 szt.
majonez - 2 łyżki
natka pietruszki - 10 g
pistacje - 30 g
szczypior cebuli - 12 g
limonka - 1 szt.
ser kozi - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
awokado - 1 szt.
chleb żytni - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kapar - 1 łyżeczka
musztarda francuska - 1 łyżka
ogórek kiszony - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzech włoski - 50 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
śledzie matiasy - 6 szt.
kolendra świeża - 22 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLENDER/MALAKSER MOŹDZIERZ:
Kanapki z pastą śledziową z awokado Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie ok. 3 GODZIN.
2.NASTĘPNIE OSĄCZAMY, KROIMY:
w kostkę i przekładamy do miski.
3.DODAJEMY OBRANE ZE:
skórki i pozbawione pestki awokado. CAŁOŚĆ ROZGNIATAMY: widelcem.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE:
w drobną kostkę szalotkę i ogórka kiszonego.
5.PASTĘ DOPRAWIAMY MUSZTARDĄ,:
kaparami, solą i pieprzem.
6.DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ:
kolendrę i całość dokładnie mieszamy.
7.POŁOWĘ ORZECHÓW WŁOSKICH:
mielemy w blenderze i dodajemy do pasty, ponownie mieszamy. CHLEB KROIMY NA: kromki.
8.NA KAŻDĄ KROMKĘ:
nakładamy pastę śledziową.
9.DEKORUJEMY CAŁYMI ORZECHAMI:
włoskimi i kolendrą.
10.SKRAPIAMY OLIWĄ I:
oprószamy pieprzem.
11.JAJKA FASZEROWANE JAJKA:
gotujemy na twardo.
12.NASTĘPNIE OBIERAMY ZE:
skorupek i przekrawamy na pół.
13.Z JAJEK USUWAMY:
żółtka i przekładamy je do miski.
14.DODAJEMY PRZECIŚNIĘTY PRZEZ:
praskę czosnek i awokado obrane ze skórki i pozbawione pestki. CAŁOŚĆ ROZGNIATAMY: widelcem.
15.DODAJEMY DROBNO POSIEKANY:
szczypiorek i natkę pietruszki. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
16.NASTĘPNIE DODAJEMY MAJONEZ,:
sok wyciśnięty z limonki, pokrojone oliwki i kozi ser starty na drobnych oczkach tarki.
17.DODAJEMY UTŁUCZONE W:
moździerzu pistacje i mieszamy całość dokładnie.
18.POŁÓWKI JAJEK NADZIEWAMY:
przygotowaną pastą i układamy na talerzu.
19.DEKORUJEMY SZCZYPIORKIEM, NATKĄ:
pietruszki, pistacjami, majonezem, startym serem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Sylwestrowe przekąski z awokado

Czas przygotowania

30 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLENDER/MALAKSER MOŹDZIERZ

Kanapki z pastą śledziową z awokado Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie ok. 3 GODZIN.

2

NASTĘPNIE OSĄCZAMY, KROIMY

w kostkę i przekładamy do miski.

3

DODAJEMY OBRANE ZE

skórki i pozbawione pestki awokado. CAŁOŚĆ ROZGNIATAMY: widelcem.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE

w drobną kostkę szalotkę i ogórka kiszonego.

5

PASTĘ DOPRAWIAMY MUSZTARDĄ,

kaparami, solą i pieprzem.

6

DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ

kolendrę i całość dokładnie mieszamy.

7

POŁOWĘ ORZECHÓW WŁOSKICH

mielemy w blenderze i dodajemy do pasty, ponownie mieszamy. CHLEB KROIMY NA: kromki.

8

NA KAŻDĄ KROMKĘ

nakładamy pastę śledziową.

9

DEKORUJEMY CAŁYMI ORZECHAMI

włoskimi i kolendrą.

10

SKRAPIAMY OLIWĄ I

oprószamy pieprzem.

11

JAJKA FASZEROWANE JAJKA

gotujemy na twardo.

12

NASTĘPNIE OBIERAMY ZE

skorupek i przekrawamy na pół.

13

Z JAJEK USUWAMY

żółtka i przekładamy je do miski.

14

DODAJEMY PRZECIŚNIĘTY PRZEZ

praskę czosnek i awokado obrane ze skórki i pozbawione pestki. CAŁOŚĆ ROZGNIATAMY: widelcem.

15

DODAJEMY DROBNO POSIEKANY

szczypiorek i natkę pietruszki. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

16

NASTĘPNIE DODAJEMY MAJONEZ,

sok wyciśnięty z limonki, pokrojone oliwki i kozi ser starty na drobnych oczkach tarki.

17

DODAJEMY UTŁUCZONE W

moździerzu pistacje i mieszamy całość dokładnie.

18

POŁÓWKI JAJEK NADZIEWAMY

przygotowaną pastą i układamy na talerzu.

19

DEKORUJEMY SZCZYPIORKIEM, NATKĄ

pietruszki, pistacjami, majonezem, startym serem i skrapiamy oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3365,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

560,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,3 g

🌾

Węglowodany

46,3 g

🥬

Błonnik

30,1 g

💪

Białko

30,1 g

Podobne przepisy