createyourhealth.pl

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami

Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
ocet winny - 100 ml
woda - 50 ml
filet z łososia ze skórą - 1 szt.
białko jaja kurzego - 1 szt.
sezam biały - 2 łyżki
sezam czarny - 6 łyżeczek
sos sojowy - 2 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
imbir świeży - 5 g
majonez - 2 łyżki
sos sriracha - 1 łyżka
szczypiorek - 3 łyżki
szpinak świeży - 100 g
pomidorki koktajlowe - 6 szt.
kiełki słonecznika - 50 g
kolendra świeża - 1 gałązka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
chleb ze słonecznikiem - 2 kromki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
komosa ryżowa (quinoa) - 100 g
fasola edamame, świeża - 50 g
awokado - 0,5 szt.
kiełki rzodkiewki - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY CZERWONĄ CEBULĘ:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku gotujemy ocet, syrop klonowy i wodę. Pokrojoną cebulę zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników, czyli ok. 20‑30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SEZAM I BIAŁKO:
W misce łączymy sezam biały z czarnym. W drugiej misce ubijamy delikatnie białko, aby było spienione. Na blasze układamy papier do pieczenia i wylewamy na niego 1 jedną łyżkę oliwy.
3.PIECZEMY ŁOSOSIA:
Łososia kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy kawałek łososia (tylko stronę z mięsem) najpierw zanurzamy w białku, a następnie w sezamie. Tak przygotowaną rybę układamy na blasze skórą do dołu, solimy do smaku i skrapiamy oliwą. Łososia i skropione oliwą dwie kromki chleba pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 10-15 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W miseczce mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i sos sriracha. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i także dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY OSTRY MAJONEZ:
W innej miseczce mieszamy majonez, sos sriracha i drobno posiekany szczypiorek.
6.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Do miski wkładamy szpinak, kiełki, posiekaną kolendrę i przekrojone na pół pomidorki. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.
7.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DANIA:
Sałatkę i komosę ryżową układamy w dużej misie. Na nie nakładamy fasolkę edamame i pokrojone w plastry awokado. Dodajemy pieczonego łososia, marynowaną cebulę i grzanki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem, a łososia ozdabiamy ostrym majonezem.
Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY CZERWONĄ CEBULĘ

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku gotujemy ocet, syrop klonowy i wodę. Pokrojoną cebulę zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników, czyli ok. 20‑30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SEZAM I BIAŁKO

W misce łączymy sezam biały z czarnym. W drugiej misce ubijamy delikatnie białko, aby było spienione. Na blasze układamy papier do pieczenia i wylewamy na niego 1 jedną łyżkę oliwy.

3

PIECZEMY ŁOSOSIA

Łososia kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy kawałek łososia (tylko stronę z mięsem) najpierw zanurzamy w białku, a następnie w sezamie. Tak przygotowaną rybę układamy na blasze skórą do dołu, solimy do smaku i skrapiamy oliwą. Łososia i skropione oliwą dwie kromki chleba pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 10-15 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i sos sriracha. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i także dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY OSTRY MAJONEZ

W innej miseczce mieszamy majonez, sos sriracha i drobno posiekany szczypiorek.

6

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Do miski wkładamy szpinak, kiełki, posiekaną kolendrę i przekrojone na pół pomidorki. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.

7

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DANIA

Sałatkę i komosę ryżową układamy w dużej misie. Na nie nakładamy fasolkę edamame i pokrojone w plastry awokado. Dodajemy pieczonego łososia, marynowaną cebulę i grzanki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem, a łososia ozdabiamy ostrym majonezem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2173,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

543,4 kcal

🥑

Tłuszcz

32,3 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy