createyourhealth.pl

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej

Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 60 g
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 150 ml
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 100 ml
pieprz kolorowy - 2 łyżeczki
rozmaryn świeży - 16 g
sól gruboziarnista - 1 szczypta
udziec jelenia - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY UDZIEC Z JELENIA:
Udziec w marynacie układamy w brytfannie wysmarowanej olejem lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 180°C, by udziec przypiekł się z wierzchu na złoty kolor.
2.PODAJEMY UDZIEC Z JELENIA:
Upieczony udziec oprószamy roztartym w moździerzu kolorowym pieprzem i solą gruboziarnistą. Z wierzchu dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu
Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej

Czas przygotowania

190 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY UDZIEC Z JELENIA

Udziec w marynacie układamy w brytfannie wysmarowanej olejem lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 180°C, by udziec przypiekł się z wierzchu na złoty kolor.

2

PODAJEMY UDZIEC Z JELENIA

Upieczony udziec oprószamy roztartym w moździerzu kolorowym pieprzem i solą gruboziarnistą. Z wierzchu dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1615,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

269,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

5,7 g

🥬

Błonnik

19 g

💪

Białko

19 g

Podobne przepisy