Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO KRUCHE MASŁO
pokrojone w kostkę łączymy w misce z posostałymi składnikami ciasta.
CAŁOŚĆ KRÓTKO ZAGNIATAMY
dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu).
ZAWIJAMY CIASTO W
folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.
ROZWAŁKOWUJEMY NA GRUBOŚĆ
5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm).
NAKŁUWAMY CIASTO WIDELCEM
i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).
UPIECZONE CIASTO POWINNO
mieć jasny kolor (blady).
MASA MAKOWA WODĘ
z mlekiem zagotowujemy.
DODAJEMY MAK, MIESZAMY
i studzimy.
WYLEWAMY MAK NA
sito i odstawiamy do całkowitego odcedzenia.
SUSZONE OWOCE SPARZAMY
wrzątkiem.
ŻÓŁTKA Z JAJKIEM
ubijamy na puszystą pianę.
MIÓD, ŻURAWINĘ (LUB
rodzynki), posiekane migdały i mak łączymy w naczyniu.
DODAJEMY PIANĘ Z
jajek.
WYKŁADAMY MASĘ NA
ciasto.
PIANA Z BIAŁEK
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier.
DODAJEMY BUDYŃ, DOKŁADNIE
mieszamy.
WYKŁADAMY PIANĘ NA
masę makową.
MAŚLANA KRUSZONKA MASŁO
ugniatamy z cukrem i żółtkiem.
STOPNIOWO DODAJEMY MĄKĘ
i zagniatamy do uzyskania kruszonki.
KRUSZONKĘ MIESZAMY Z
posiekanymi migdałami i posypujemy nią pianę z białek.
CIASTO PIECZEMY 40-45
minut w temp.
180°C (TERMOOBIEG) LUB
190-200°C (bez termoobiegu). STUDZIMY.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8943 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
298,1 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
32,1 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
Skorzystaj z naszych porad i przygotuj idealne ciasto drożdżowe, które zasmakuje całej rodzinie.

Dutch baby z wędzonym łososiem
Efektowny pieczony naleśnik typu dutch baby w wersji wytrawnej to puszyste ciasto połączone z aromatycznymi ziołami, parmezanem i wędzonym łososiem. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub lekki lunch!

Ekspresowy sorbet z melona
Ekspresowy sorbet z melona to świetny pomysł, gdy szukasz orzeźwienia w upalne dni. Sięgnij po szybki przepis Pawła i zaserwuj sobie pyszne i megaowocowe lody!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Sernik waniliowo-dyniowy
To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.

Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!