createyourhealth.pl

Pikantne quesadillas z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne quesadillas z cukinią, orzechami nerkowca, przyprawione na ostro. Doskonała propozycja obiadu!

Pikantne quesadillas z cukinią

Pyszne quesadillas z cukinią, orzechami nerkowca, przyprawione na ostro. Doskonała propozycja obiadu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryczka jalapeno - 40 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
limonka - 0,5 szt.
ser cheddar - 150 g
orzech nerkowca - 40 g
ząbek czosnku - 1 szt.
tortilla - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CUKINIĘ:
Cukinię oczyszczamy i ścieramy grubo na tarce. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Smażymy z cukinią na rozgrzanej oliwie przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą. Jalapeño siekamy drobno, orzechy nerkowca grubo, oba składniki dodajemy. Lekko studzimy.
2.KROIMY AWOKADO:
Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sosem z limonki. Ser ścieramy na tarce.
3.SKŁADAMY QUESADILLAS:
Masę z cukinii rozdzielamy na 2 tortille, obkładamy plasterkami awokado i równomiernie posypujemy serem cheddar. Przykrywamy pozostałymi tortillami i lekko przyciskamy. Tortille smażymy po kolei na rozgrzanej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Podajemy pokrojone na kawałki.Dobrze smakują z sałatką z pomidorów.
Pikantne quesadillas z cukinią

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CUKINIĘ

Cukinię oczyszczamy i ścieramy grubo na tarce. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Smażymy z cukinią na rozgrzanej oliwie przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą. Jalapeño siekamy drobno, orzechy nerkowca grubo, oba składniki dodajemy. Lekko studzimy.

2

KROIMY AWOKADO

Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sosem z limonki. Ser ścieramy na tarce.

3

SKŁADAMY QUESADILLAS

Masę z cukinii rozdzielamy na 2 tortille, obkładamy plasterkami awokado i równomiernie posypujemy serem cheddar. Przykrywamy pozostałymi tortillami i lekko przyciskamy. Tortille smażymy po kolei na rozgrzanej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Podajemy pokrojone na kawałki.Dobrze smakują z sałatką z pomidorów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1740,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1740,8 kcal

🥑

Tłuszcz

114,7 g

🌾

Węglowodany

129,1 g

🥬

Błonnik

22,3 g

💪

Białko

62,6 g

Podobne przepisy