createyourhealth.pl

Kanapki z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz zjeść coś na ciepło? Nasze zapiekane kanapki z piekarnika z kiełbasą, serem, pomidorami i papryką na pewno Ci się spodobają! Chrupiące pieczywo, ciągnący się ser i aromatyczne dodatki sprawią, że każdy kęs będzie czystą przyjemnością. Przekonaj się, jak łatwo je zrobić!

Kanapki z piekarnika

Chcesz zjeść coś na ciepło? Nasze zapiekane kanapki z piekarnika z kiełbasą, serem, pomidorami i papryką na pewno Ci się spodobają! Chrupiące pieczywo, ciągnący się ser i aromatyczne dodatki sprawią, że każdy kęs będzie czystą przyjemnością. Przekonaj się, jak łatwo je zrobić!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb włoski - 8 kromek
pomidorki koktajlowe - 15 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
kiełbasa śląska - 170 g
mozzarella, tarta - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY POMIDORKI:
Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
2.KROIMY POMIDORKI:
Pomidorki kroimy na połówki i wrzucamy do miski.
3.SIEKAMY CZOSNEK:
Obieramy ząbek czosnku i drobno siekamy. Dodajemy do miski z pomidorkami.
4.DOPRAWIAMY POMIDORKI:
Do pomidorków dodajemy ½ łyżki oliwy i dodajemy sól i pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy.
5.SMAŻYMY KIEŁBASĘ:
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki oliwy i podsmażamy kiełbasę przez około 4-5 minut, aż będzie chrupiąca z wierzchu.
6.PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKĘ:
Myjemy czerwoną paprykę, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Dodajemy do pomidorków i mieszamy.
7.PRZYGOTOWUJEMY CHLEB:
Kromki chleba włoskiego układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Każdą kromkę smarujemy delikatnie oliwą z oliwek.
8.NAKŁADAMY FARSZ:
Na kromkach układamy porcję podsmażonej kiełbasy z warzywami.
9.DODAJEMY MOZZARELLĘ:
Posypujemy kanapki mozzarellą w wiórkach.
10.ZAPIEKAMY KANAPKI:
Wstawiamy do piekarnika  i zapiekamy przez około 10-12 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Gotowe kanapki podajemy od razu — chrupiące, gorące i pełne smaku!
Kanapki z piekarnika

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY POMIDORKI

Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

2

KROIMY POMIDORKI

Pomidorki kroimy na połówki i wrzucamy do miski.

3

SIEKAMY CZOSNEK

Obieramy ząbek czosnku i drobno siekamy. Dodajemy do miski z pomidorkami.

4

DOPRAWIAMY POMIDORKI

Do pomidorków dodajemy ½ łyżki oliwy i dodajemy sól i pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy.

5

SMAŻYMY KIEŁBASĘ

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki oliwy i podsmażamy kiełbasę przez około 4-5 minut, aż będzie chrupiąca z wierzchu.

6

PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKĘ

Myjemy czerwoną paprykę, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Dodajemy do pomidorków i mieszamy.

7

PRZYGOTOWUJEMY CHLEB

Kromki chleba włoskiego układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Każdą kromkę smarujemy delikatnie oliwą z oliwek.

8

NAKŁADAMY FARSZ

Na kromkach układamy porcję podsmażonej kiełbasy z warzywami.

9

DODAJEMY MOZZARELLĘ

Posypujemy kanapki mozzarellą w wiórkach.

10

ZAPIEKAMY KANAPKI

Wstawiamy do piekarnika  i zapiekamy przez około 10-12 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Gotowe kanapki podajemy od razu — chrupiące, gorące i pełne smaku!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2699 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

899,7 kcal

🥑

Tłuszcz

43,7 g

🌾

Węglowodany

87,3 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

37,1 g

Podobne przepisy