createyourhealth.pl

Pistacjowy sernik baskijski • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!

Pistacjowy sernik baskijski

Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka maślane - 300 g
masło - 40 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
serek śmietankowy - 700 g
ser mascarpone - 250 g
jogurt grecki - 100 g
cukier drobny - 200 g
jajko - 6 szt.
żółtka jaj - 1 szt.
śmietanka 36% - 330 ml
sól - 0,5 łyżeczki
wanilia - 1 laska
czekolada biała - 25 g
pistacje - 35 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI NA SPÓD:
W pojemniku miksującym termorobota MC Smart umieszczamy ciasteczka i rozdrabniamy je – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 2 + 30 s prędkość 4. Następnie do pojemnika miksującego dosypujemy pistacje i także je rozdrabniamy, tym razem wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 3 + 30 s prędkość 6.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Do rozdrobnionych składników dodajemy roztopione masło i 1 białko. Całość mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 2. Gotową masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie wyrównujemy.
3.PIECZEMY SPÓD:
Spód pieczemy przez ok. 6-7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i studzimy.
4.MIESZAMY SERY Z JOGURTEM I DODATKAMI:
Serek śmietankowy, mascarpone, jogurt grecki, sól, cukier i nasiona z laski wanilii dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 3, a następniegotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 4.
5.ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z JAJKAMI:
Po wymieszaniu serów i dodatków z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy kolejno jajka i żółtko, cały czas miksując składniki przy użyciu programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty 15 sekund / prędkość 4.
6.PIECZEMY SERNIK:
Boki tortownicy smarujemy odrobiną masła i przyklejamy do nich dość wysokie ranty z papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową. Sernik pieczemy przez ok. 30-32 minuty w temperaturze 225°C.
7.DEKORUJEMY SERNIK:
Wystudzony i schłodzony sernik ozdabiamy kremem pistacjowym i solonymi prażonymi pistacjami.
Pistacjowy sernik baskijski

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI NA SPÓD

W pojemniku miksującym termorobota MC Smart umieszczamy ciasteczka i rozdrabniamy je – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 2 + 30 s prędkość 4. Następnie do pojemnika miksującego dosypujemy pistacje i także je rozdrabniamy, tym razem wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 3 + 30 s prędkość 6.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Do rozdrobnionych składników dodajemy roztopione masło i 1 białko. Całość mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 2. Gotową masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie wyrównujemy.

3

PIECZEMY SPÓD

Spód pieczemy przez ok. 6-7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i studzimy.

4

MIESZAMY SERY Z JOGURTEM I DODATKAMI

Serek śmietankowy, mascarpone, jogurt grecki, sól, cukier i nasiona z laski wanilii dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 3, a następniegotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 4.

5

ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z JAJKAMI

Po wymieszaniu serów i dodatków z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy kolejno jajka i żółtko, cały czas miksując składniki przy użyciu programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty 15 sekund / prędkość 4.

6

PIECZEMY SERNIK

Boki tortownicy smarujemy odrobiną masła i przyklejamy do nich dość wysokie ranty z papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową. Sernik pieczemy przez ok. 30-32 minuty w temperaturze 225°C.

7

DEKORUJEMY SERNIK

Wystudzony i schłodzony sernik ozdabiamy kremem pistacjowym i solonymi prażonymi pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7779,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

648,3 kcal

🥑

Tłuszcz

48,3 g

🌾

Węglowodany

41,5 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy

Pistacjowy sernik baskijski - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl