createyourhealth.pl

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe

Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna – 150 g -
cukier – 60 g -
żółtka – 2 szt. -
mielone migdały – 60 g -
mielone orzechy laskowe – 40 g -
miękkie masło – 100 g -
laska wanilii – 1 szt. -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypujemy na deskę i dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża siekamy i łączymy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto.
2.FORMUJEMY I PIECZEMY ROGALIKI:
Ciasto formujemy w wałeczek i dzielimy na części. Z każdej z nich formujemy rogalik. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
3.POSYPUJEMY ROGALIKI POSYPKĄ:
Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obsypujemy z każdej strony cukrem z cynamonem z pojemnika lub słoika. Cukier z cynamonem i laską wanilii możemy zostawić także na później i używać do innych wypieków.
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypujemy na deskę i dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża siekamy i łączymy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto.

2

FORMUJEMY I PIECZEMY ROGALIKI

Ciasto formujemy w wałeczek i dzielimy na części. Z każdej z nich formujemy rogalik. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

3

POSYPUJEMY ROGALIKI POSYPKĄ

Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obsypujemy z każdej strony cukrem z cynamonem z pojemnika lub słoika. Cukier z cynamonem i laską wanilii możemy zostawić także na później i używać do innych wypieków.

Wartości odżywcze

📊

Wartości odżywcze

Na 1 porcję

📊

Wartość energetyczna

335

🥑

Tłuszcz

18,5

🌾

Węglowodany

37,1

🥬

Błonnik

1,6

💪

Białko

6,2

Podobne przepisy