Pita z jagnięciną • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO DUSZENIA
Łopatkę trybujemy, czyli pozbawiamy kości. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z kminem rzymskim oraz solą. Gotową mieszankę wcieramy w mięso, w razie potrzeby dosypujemy więcej kminu rzymskiego. Jagnięcinę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy z wierzchu olejem. Mięso obkładamy cebulą pokrojoną w krążki i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1,5 godziny.
SMAŻYMY CHLEBKI
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką. Ciasto z obu stron polewamy oliwą. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ciasto kroimy w równe plastry. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy. Chlebki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.
MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU
Miętę i papryczkę siekamy. Jogurt mieszamy z miętą, chili, solą i odrobiną soku z cytryny. Dolewamy trochę oliwy i ponownie mieszamy.
SZARPIEMY MIĘSO NA KAWAŁKI
Mięso wyciągamy z piekarnika i szarpiemy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
FASZERUJEMY CHLEBKI
Chlebki rozkrawamy, dodajemy sos, sałatę, mięso wraz z upieczoną cebulą i ponownie sos.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1408,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
234,7 kcal
Tłuszcz
7,9 g
Węglowodany
34,5 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka colesław z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.

Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!

Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
Zacznij dzień pełnym protein śniadaniem na słodko wg przepisu Pawła Małeckiego. Ciesz się o poranku smakiem czekolady, ciasteczek i świeżych owoców.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną
Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!