createyourhealth.pl

Pita z jagnięciną • przepis • składniki • przygotowanie

Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Pita z jagnięciną

Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
kumin - 2 łyżeczki
olej - 2 łyżki
łopatka jagnięca - 1 kg
ząbek czosnku - 3 szt.
cytryna - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
jogurt naturalny - 110 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 200 g
sałata rzymska - 140 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO DUSZENIA:
Łopatkę trybujemy, czyli pozbawiamy kości. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z kminem rzymskim oraz solą. Gotową mieszankę wcieramy w mięso, w razie potrzeby dosypujemy więcej kminu rzymskiego. Jagnięcinę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy z wierzchu olejem. Mięso obkładamy cebulą pokrojoną w krążki i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1,5 godziny.
2.SMAŻYMY CHLEBKI:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką. Ciasto z obu stron polewamy oliwą. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ciasto kroimy w równe plastry. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy. Chlebki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU:
Miętę i papryczkę siekamy. Jogurt mieszamy z miętą, chili, solą i odrobiną soku z cytryny. Dolewamy trochę oliwy i ponownie mieszamy.
4.SZARPIEMY MIĘSO NA KAWAŁKI:
Mięso wyciągamy z piekarnika i szarpiemy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
5.FASZERUJEMY CHLEBKI:
Chlebki rozkrawamy, dodajemy sos, sałatę, mięso wraz z upieczoną cebulą i ponownie sos.
Pita z jagnięciną

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO DUSZENIA

Łopatkę trybujemy, czyli pozbawiamy kości. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z kminem rzymskim oraz solą. Gotową mieszankę wcieramy w mięso, w razie potrzeby dosypujemy więcej kminu rzymskiego. Jagnięcinę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy z wierzchu olejem. Mięso obkładamy cebulą pokrojoną w krążki i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1,5 godziny.

2

SMAŻYMY CHLEBKI

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką. Ciasto z obu stron polewamy oliwą. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ciasto kroimy w równe plastry. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy. Chlebki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU

Miętę i papryczkę siekamy. Jogurt mieszamy z miętą, chili, solą i odrobiną soku z cytryny. Dolewamy trochę oliwy i ponownie mieszamy.

4

SZARPIEMY MIĘSO NA KAWAŁKI

Mięso wyciągamy z piekarnika i szarpiemy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

5

FASZERUJEMY CHLEBKI

Chlebki rozkrawamy, dodajemy sos, sałatę, mięso wraz z upieczoną cebulą i ponownie sos.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1408,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

234,7 kcal

🥑

Tłuszcz

7,9 g

🌾

Węglowodany

34,5 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy