Placek brzoskwiniowy z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY BLACHĘ W
rozmiarze 35x25 cm Brzoskwinie przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia, następnie kroimy je w większą kostkę.
MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ
sito i dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy na bok.
MASŁO UCIERAMY ZA
pomocą miksera z cukrem kryształem mniej więcej przez 3 minuty.
NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OBROTY
miksera i dodajemy po jednym jajku, połowę ilości mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy połowę ilości jogurtu, mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ
mąki i jogurtu oraz mleko. MIESZAMY.
POŁOWĘ TAK PRZYGOTOWANEGO
ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy połową ilości brzoskwiń, na brzoskwinie nakładamy drugą połowę ciasta.
CIASTO POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ
ilością brzoskwiń, orzechami (uprzednio posiekanymi na drobne kawałki) oraz cukrem trzcinowym.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nagrzanym do temperatury 180°C około 60 minut.
UPIECZONE CIASTO ODSTAWIAMY
do przestygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5160 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
31,3 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Łosoś z salsą z truskawek
Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.