createyourhealth.pl

Placek brzoskwiniowy z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Placek brzoskwiniowy z orzechami

Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 3 szt.
brzoskwinia w syropie - 860 g
cukier - 190 g
cukier trzcinowy - 30 g
jogurt grecki - 350 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
masło - 200 g
mąka pszenna - 370 g
mieszanka orzechów - 100 g
mleko - 30 ml
cukier wanilinowy - 1 paczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY BLACHĘ W:
rozmiarze 35x25 cm Brzoskwinie przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia, następnie kroimy je w większą kostkę.
2.MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ:
sito i dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy na bok.
3.MASŁO UCIERAMY ZA:
pomocą miksera z cukrem kryształem mniej więcej przez 3 minuty.
4.NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OBROTY:
miksera i dodajemy po jednym jajku, połowę ilości mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy połowę ilości jogurtu, mieszamy.
5.DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ:
mąki i jogurtu oraz mleko. MIESZAMY.
6.POŁOWĘ TAK PRZYGOTOWANEGO:
ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy połową ilości brzoskwiń, na brzoskwinie nakładamy drugą połowę ciasta.
7.CIASTO POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ:
ilością brzoskwiń, orzechami (uprzednio posiekanymi na drobne kawałki) oraz cukrem trzcinowym.
8.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
nagrzanym do temperatury 180°C około 60 minut.
9.UPIECZONE CIASTO ODSTAWIAMY:
do przestygnięcia.
Placek brzoskwiniowy  z orzechami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY BLACHĘ W

rozmiarze 35x25 cm Brzoskwinie przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia, następnie kroimy je w większą kostkę.

2

MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ

sito i dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy na bok.

3

MASŁO UCIERAMY ZA

pomocą miksera z cukrem kryształem mniej więcej przez 3 minuty.

4

NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OBROTY

miksera i dodajemy po jednym jajku, połowę ilości mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy połowę ilości jogurtu, mieszamy.

5

DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ

mąki i jogurtu oraz mleko. MIESZAMY.

6

POŁOWĘ TAK PRZYGOTOWANEGO

ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy połową ilości brzoskwiń, na brzoskwinie nakładamy drugą połowę ciasta.

7

CIASTO POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ

ilością brzoskwiń, orzechami (uprzednio posiekanymi na drobne kawałki) oraz cukrem trzcinowym.

8

PIECZEMY W PIEKARNIKU

nagrzanym do temperatury 180°C około 60 minut.

9

UPIECZONE CIASTO ODSTAWIAMY

do przestygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5160 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

258 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

31,3 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy