createyourhealth.pl

Odchudzone lasagne • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!

Odchudzone lasagne

Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
cukinia - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
kasza manna - 20 g
masło - 15 g
mleko - 200 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
majeranek suszony - 1 łyżeczka
tymianek świeży - 10 g
woda - 200 ml
pomidory krojone z puszki - 400 g
mąka pszenna - 180 g
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone, drobiowe - 500 g
grana padano - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso mielone z udek kurczaka, lekko je przy tym rozrywając. Doprawiamy pieprzem, solą i kilkoma gałązkami tymianku. Podsmażamy. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Do pomidorów dolewamy 200 ml wody i całość dodajemy do mięsa. Doprawiamy gałką muszkatołową. Dodajemy masło, a po chwili jeszcze odrobinę cukru. Dusimy ok. 30 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.
2.GRILLUJEMY WARZYWA:
Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy warzywa z solą, pieprzem i oliwą. Dodajemy posiekany tymianek. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron. Odkładamy na talerz.
3.UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE:
Formę smarujemy masłem. Układamy warstwami cukinię, ser, naleśnik, mięso, bakłażan, ser, naleśnik, mięso. Wykańczamy naleśnikiem, cukinią i obficie posypujemy serem. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Odchudzone lasagne

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso mielone z udek kurczaka, lekko je przy tym rozrywając. Doprawiamy pieprzem, solą i kilkoma gałązkami tymianku. Podsmażamy. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Do pomidorów dolewamy 200 ml wody i całość dodajemy do mięsa. Doprawiamy gałką muszkatołową. Dodajemy masło, a po chwili jeszcze odrobinę cukru. Dusimy ok. 30 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.

2

GRILLUJEMY WARZYWA

Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy warzywa z solą, pieprzem i oliwą. Dodajemy posiekany tymianek. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron. Odkładamy na talerz.

3

UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE

Formę smarujemy masłem. Układamy warstwami cukinię, ser, naleśnik, mięso, bakłażan, ser, naleśnik, mięso. Wykańczamy naleśnikiem, cukinią i obficie posypujemy serem. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3550,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

591,8 kcal

🥑

Tłuszcz

33,7 g

🌾

Węglowodany

41,3 g

🥬

Błonnik

33 g

💪

Białko

33 g

Podobne przepisy

Odchudzone lasagne - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl