createyourhealth.pl

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis

Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
cynamon - 4 łyżeczki
cytryna - 0,25 szt.
gruszka - 2 szt.
imbir świeży - 10 g
jajko - 2 szt.
miód - 2 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 250 g
dynia hokkaido - 750 g
mąka pszenna - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY SKŁADNIKI:
Dynię hokkaido obieramy, kroimy na pół, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Miąższ ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dymkę oczyszczamy, imbir obieramy, oba składniki drobno siekamy. Mieszamy z dynią, jajkami i mąką i doprawiamy solą i cynamonem.
2.SMAŻYMY PLACKI DYNIOWE:
Z masy smażymy placki jeden po drugim na odrobinie gorącego oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony. Osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple.
3.GRUSZKI MIESZAMY Z TWAROGIEM:
W międzyczasie twaróg mieszamy z miodem i skórką cytryny. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do twarogu i mieszamy, podajemy z plackami.
Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY SKŁADNIKI

Dynię hokkaido obieramy, kroimy na pół, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Miąższ ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dymkę oczyszczamy, imbir obieramy, oba składniki drobno siekamy. Mieszamy z dynią, jajkami i mąką i doprawiamy solą i cynamonem.

2

SMAŻYMY PLACKI DYNIOWE

Z masy smażymy placki jeden po drugim na odrobinie gorącego oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony. Osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple.

3

GRUSZKI MIESZAMY Z TWAROGIEM

W międzyczasie twaróg mieszamy z miodem i skórką cytryny. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do twarogu i mieszamy, podajemy z plackami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1242,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,6 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

49,5 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy