createyourhealth.pl

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
ziemniak - 1 kg
ciecierzyca konserwowa - 265 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 500 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomarańcza - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.TRZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze osączamy na sicie i lekko odciskamy. Ciecierzycę osączamy, płuczemy i rozgniatamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2/3 cebuli łączymy z ciecierzycą i ziemniakami, doprawiamy curry, solą i pieprzem.
2.SMAŻYMY PLACKI ZIEMNIACZANE:
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy placki przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Placki ziemniaczane osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple aż do usmażenia wszystkich.
3.ROBIMY SAŁATKĘ:
W międzyczasie oczyszczamy pomidory i kroimy w plastry. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy z pozostałą cebulą. Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łączymy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Podajemy do placków ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TRZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze osączamy na sicie i lekko odciskamy. Ciecierzycę osączamy, płuczemy i rozgniatamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2/3 cebuli łączymy z ciecierzycą i ziemniakami, doprawiamy curry, solą i pieprzem.

2

SMAŻYMY PLACKI ZIEMNIACZANE

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy placki przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Placki ziemniaczane osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple aż do usmażenia wszystkich.

3

ROBIMY SAŁATKĘ

W międzyczasie oczyszczamy pomidory i kroimy w plastry. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy z pozostałą cebulą. Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łączymy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Podajemy do placków ziemniaczanych.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

846,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

211,7 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

26,5 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl