createyourhealth.pl

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem

Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 200 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
woda - 0,5 szkl
sól - 1 szczypta
kurki - 150 g
masło - 2 łyżki
pesto czerwone - 50 g
ser coulommiers de caractère - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy ciepłą wodę, oliwę i sól. Składniki mieszamy, a następnie zagniatamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Gotowe ciasto odkładamy na bok, przykryte ściereczką.
2.PODSMAŻAMY KURKI:
Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni roztapiamy masło i dość krótko podsmażamy na nim grzyby.
3.PIECZEMY PODPŁOMYKI:
Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy z niego kulki i wałkujemy. Następnie każdy podpłomyk smarujemy czerwonym pesto, układamy na nim kawałki sera i podsmażone kurki. Tak przygotowane placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C.
Podpłomyki z kurkami i francuskim serem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy ciepłą wodę, oliwę i sól. Składniki mieszamy, a następnie zagniatamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Gotowe ciasto odkładamy na bok, przykryte ściereczką.

2

PODSMAŻAMY KURKI

Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni roztapiamy masło i dość krótko podsmażamy na nim grzyby.

3

PIECZEMY PODPŁOMYKI

Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy z niego kulki i wałkujemy. Następnie każdy podpłomyk smarujemy czerwonym pesto, układamy na nim kawałki sera i podsmażone kurki. Tak przygotowane placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1468,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

367 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

39,8 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy