createyourhealth.pl

Ptysiowa piramida croquembouche • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.

Ptysiowa piramida croquembouche

Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny

Składniki

jajko - 8 szt.
sól - 1 szczypta
żółtka jaj - 5 szt.
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 40 g
mąka ziemniaczana - 20 g
mleko - 400 ml
pomarańcza - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
cukier - 100 g
woda - 40 ml

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO PARZONE MLEKO:
zagotowujemy razem z masłem i solą.
2.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką.
3.PARZYMY CIASTO OKOŁO:
1 minuty.
4.NASTĘPNIE CIASTO PRZEKŁADAMY:
do miski i wystudzamy.
5.WYSTUDZONE CIASTO PRZEKŁADAMY:
do miski miksera, stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
6.ZA POMOCĄ RĘKAWA:
cukierniczego szprycujemy ptysie o średnicy 2-3 cm na blaszkę wysmarowaną roztopionym masłem i oprószoną mąką (do stworzenia piramidy potrzebujemy dużej ilości ptysi).
7.PTYSIE PIECZEMY W:
temperaturze 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 10-14 minut.
8.PTYSIE ODSTAWIAMY DO:
wystygnięcia.
9.KREM PÂTISSIÈRE MLEKO:
zagotowujemy.
10.ŻÓŁTKA UCIERAMY Z:
cukrem i cukrem wanilinowym.
11.DO UTARTYCH Z:
cukrem żółtek dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sok oraz skórkę z 1 pomarańczy.
12.WSZYSTKO STARANNIE:
mieszamy.
13.NASTĘPNIE DODAJEMY STOPNIOWO:
zagotowane mleko, cały czas mieszamy.
14.MASĘ WLEWAMY DO:
garnka, który ponownie stawiamy na palniku.
15.CAŁY CZAS MIESZAJĄC,:
doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.
16.ZGĘSTNIAŁY KREM ŚCIĄGAMY:
z ognia, dodajemy masło i odstawiamy do wystudzenia.
17.KARMEL CUKIER GOTUJEMY:
z wodą do momentu uzyskania jasnozłotego koloru, około 5 minut od zagotowania, na średnim ogniu.
18.WYSTUDZONE PTYSIE NAPEŁNIAMY:
za pomocą worka cukierniczego i gładkiej tylki kremem pâtissière.
19.TAK PRZYGOTOWANE PTYSIE:
zanurzamy w gorącym karmelu (używamy do tego szczypiec) i sklejamy, nadając im kształt piramidy.
20.JEŻELI CHCEMY, ŻEBY:
piramida miała większy rozmiar, przygotowujemy stożek z tektury pokryty pergaminem i na nim kleimy ptysie ze sobą.
21.DEKORACJA CUKIER GOTUJEMY:
z wodą, około 5 minut od zagotowania, na średnim ogniu.
22.KARMEL DELIKATNIE PRZESTUDZAMY:
tak, aby się ciągnął za widelcem, tworząc karmelową nić.
23.ZA POMOCĄ WIDELCA,:
okrężnymi ruchami dekorujemy piramidę karmelem.
24.TAK PRZYGOTOWANĄ PTYSIOWĄ:
piramidę dekorujemy kawałkami jabłek i pomarańczy.
Ptysiowa piramida croquembouche

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO PARZONE MLEKO

zagotowujemy razem z masłem i solą.

2

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką.

3

PARZYMY CIASTO OKOŁO

1 minuty.

4

NASTĘPNIE CIASTO PRZEKŁADAMY

do miski i wystudzamy.

5

WYSTUDZONE CIASTO PRZEKŁADAMY

do miski miksera, stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.

6

ZA POMOCĄ RĘKAWA

cukierniczego szprycujemy ptysie o średnicy 2-3 cm na blaszkę wysmarowaną roztopionym masłem i oprószoną mąką (do stworzenia piramidy potrzebujemy dużej ilości ptysi).

7

PTYSIE PIECZEMY W

temperaturze 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 10-14 minut.

8

PTYSIE ODSTAWIAMY DO

wystygnięcia.

9

KREM PÂTISSIÈRE MLEKO

zagotowujemy.

10

ŻÓŁTKA UCIERAMY Z

cukrem i cukrem wanilinowym.

11

DO UTARTYCH Z

cukrem żółtek dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sok oraz skórkę z 1 pomarańczy.

12

WSZYSTKO STARANNIE

mieszamy.

13

NASTĘPNIE DODAJEMY STOPNIOWO

zagotowane mleko, cały czas mieszamy.

14

MASĘ WLEWAMY DO

garnka, który ponownie stawiamy na palniku.

15

CAŁY CZAS MIESZAJĄC,

doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.

16

ZGĘSTNIAŁY KREM ŚCIĄGAMY

z ognia, dodajemy masło i odstawiamy do wystudzenia.

17

KARMEL CUKIER GOTUJEMY

z wodą do momentu uzyskania jasnozłotego koloru, około 5 minut od zagotowania, na średnim ogniu.

18

WYSTUDZONE PTYSIE NAPEŁNIAMY

za pomocą worka cukierniczego i gładkiej tylki kremem pâtissière.

19

TAK PRZYGOTOWANE PTYSIE

zanurzamy w gorącym karmelu (używamy do tego szczypiec) i sklejamy, nadając im kształt piramidy.

20

JEŻELI CHCEMY, ŻEBY

piramida miała większy rozmiar, przygotowujemy stożek z tektury pokryty pergaminem i na nim kleimy ptysie ze sobą.

21

DEKORACJA CUKIER GOTUJEMY

z wodą, około 5 minut od zagotowania, na średnim ogniu.

22

KARMEL DELIKATNIE PRZESTUDZAMY

tak, aby się ciągnął za widelcem, tworząc karmelową nić.

23

ZA POMOCĄ WIDELCA,

okrężnymi ruchami dekorujemy piramidę karmelem.

24

TAK PRZYGOTOWANĄ PTYSIOWĄ

piramidę dekorujemy kawałkami jabłek i pomarańczy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6984,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

698,5 kcal

🥑

Tłuszcz

28,3 g

🌾

Węglowodany

97,1 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy