createyourhealth.pl

Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne połączenie delikatnego drobiu, boczku i orientalnych przypraw. Niezwykle aromatyczna, zaskakująca smakiem potrawa.

Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki

Pyszne połączenie delikatnego drobiu, boczku i orientalnych przypraw. Niezwykle aromatyczna, zaskakująca smakiem potrawa.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

curry - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 100 ml
papryka mielona ostra - 1 łyżka
pieprz cayenne - 1 szczypta
limonka - 0,5 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
kurczak filety z piersi - 800 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g
marchew - 2 szt.
roszponka - 5 g
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 30 g
sok z limonki - 10 ml
sok z pomarańczy - 60 ml
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ GRILL Z:
pokrywką szpadki do szaszłyków (duże, drewniane, namoczone w wodzie) drewienka owocowe do wędzenia brykiet kawałek ręcznika papierowego obieraczkę do warzyw Marynata Mleczko, curry, pokruszone pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji.
2.MARYNATĘ PRZEKŁADAMY DO:
miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, posiekaną papryczkę i posiekaną kolendrę. MIESZAMY. ODSTAWIAMY NA: bok.
3.SZASZŁYKI UMYTE I:
osuszone filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm.
4.PLASTRY BOCZKU SKŁADAMY:
wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka.
5.WSZYSTKIE KAWAŁKI NABIJAMY:
na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film).
6.MIĘSO PRZEŁOŻONE BOCZKIEM:
kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki.
7.SZASZŁYKI PRZEKŁADAMY DO:
naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut.
8.RUSZT ROZGRZANEGO GRILLA:
smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki.
9.GRILLUJEMY DO:
zrumienienia.
10.PO OKOŁO 10:
minutach, polewamy szaszłyki marynatą.
11.GRILLUJEMY KOLEJNE 5-7:
minut.
12.SAŁATKA MARCHEWKI POKROJONE:
w cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw łączymy w misce z pokruszonymi pistacjami, posiekaną kolendrą i wszystkimi posostałymi składnikami sałatki.
13.DOKŁADNIE MIESZAMY, ODSTAWIAMY:
na kilka minut.
14.WYKŁADAMY NA TALERZ:
sałatkę, dekorujemy liśćmi roszponki, polewamy oliwą.
15.PODAJEMY Z:
szaszłykami.
Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ GRILL Z

pokrywką szpadki do szaszłyków (duże, drewniane, namoczone w wodzie) drewienka owocowe do wędzenia brykiet kawałek ręcznika papierowego obieraczkę do warzyw Marynata Mleczko, curry, pokruszone pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji.

2

MARYNATĘ PRZEKŁADAMY DO

miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, posiekaną papryczkę i posiekaną kolendrę. MIESZAMY. ODSTAWIAMY NA: bok.

3

SZASZŁYKI UMYTE I

osuszone filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm.

4

PLASTRY BOCZKU SKŁADAMY

wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka.

5

WSZYSTKIE KAWAŁKI NABIJAMY

na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film).

6

MIĘSO PRZEŁOŻONE BOCZKIEM

kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki.

7

SZASZŁYKI PRZEKŁADAMY DO

naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut.

8

RUSZT ROZGRZANEGO GRILLA

smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki.

9

GRILLUJEMY DO

zrumienienia.

10

PO OKOŁO 10

minutach, polewamy szaszłyki marynatą.

11

GRILLUJEMY KOLEJNE 5-7

minut.

12

SAŁATKA MARCHEWKI POKROJONE

w cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw łączymy w misce z pokruszonymi pistacjami, posiekaną kolendrą i wszystkimi posostałymi składnikami sałatki.

13

DOKŁADNIE MIESZAMY, ODSTAWIAMY

na kilka minut.

14

WYKŁADAMY NA TALERZ

sałatkę, dekorujemy liśćmi roszponki, polewamy oliwą.

15

PODAJEMY Z

szaszłykami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2291,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572,9 kcal

🥑

Tłuszcz

33,1 g

🌾

Węglowodany

18,7 g

🥬

Błonnik

51,2 g

💪

Białko

51,2 g

Podobne przepisy