createyourhealth.pl

Nasi goreng - smażony ryż • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!

Nasi goreng - smażony ryż

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż długoziarnisty - 150 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
cebula dymka - 1 szt.
sos sojowy - 2,5 łyżki
sos rybny - 1 łyżka
cukier brązowy - 0,75 łyżeczki
sos sriracha - 1 łyżeczka
olej - 3 łyżki
limonka - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż wsypujemy do rondelka, dolewamy ok. 300 ml wody i gotujemy zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu. Potem dokładnie go odcedzamy i studzimy, a następnie przekładamy na duży talerz. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Dymkę myjemy, osuszamy i siekamy drobno białą część, a zieloną nieco grubiej. Papryczkę chili myjemy i przecinamy wzdłuż, a potem także drobno siekamy jedną jej połowę.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem wrzucamy papryczki, czosnek oraz białą część dymki. Mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Następnie dodajemy także zieloną część dymki oraz ryż i mieszamy. Smażymy przez ok. 3 minuty.
4.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Na patelnię wlewamy sos rybny, sos sojowy, a potem dodajemy także cukier i sambal. Całość dokładnie mieszamy. Wyciskamy sok z połowy limonki i również dodajemy na patelnię. Mieszamy i podsmażamy przez 4-5 minut. Po tym czasie nasz prosty nasi goreng jest gotowy!
Nasi goreng - smażony ryż

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ

Ryż wsypujemy do rondelka, dolewamy ok. 300 ml wody i gotujemy zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu. Potem dokładnie go odcedzamy i studzimy, a następnie przekładamy na duży talerz. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Dymkę myjemy, osuszamy i siekamy drobno białą część, a zieloną nieco grubiej. Papryczkę chili myjemy i przecinamy wzdłuż, a potem także drobno siekamy jedną jej połowę.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej, a potem wrzucamy papryczki, czosnek oraz białą część dymki. Mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Następnie dodajemy także zieloną część dymki oraz ryż i mieszamy. Smażymy przez ok. 3 minuty.

4

DODAJEMY PRZYPRAWY

Na patelnię wlewamy sos rybny, sos sojowy, a potem dodajemy także cukier i sambal. Całość dokładnie mieszamy. Wyciskamy sok z połowy limonki i również dodajemy na patelnię. Mieszamy i podsmażamy przez 4-5 minut. Po tym czasie nasz prosty nasi goreng jest gotowy!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

844,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

422,3 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

67,8 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy