Polędwica wieprzowa w cieście francuskim • przepis • składniki • przygotowanie
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Pieczarki myjemy i siekamy. Połowę drobno posiekanej cebuli podsmażamy z grzybami na gorącym maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy listkami tymianku, solą i pieprzem. Dodajemy sherry i gotujemy na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Przekładamy do miski i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
POLĘDWICĘ ZAWIJAMY W CIASTO FRANCUSKIE
Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i mocno podsmażamy ze wszystkich stron na 1 łyżce gorącej oliwy z oliwek przez ok. 6 minut. 2 żółtka i ser twarogowy dodajemy do pieczarek i mieszamy. Dodajemy taką ilość bułki tartej, aby powstała formowalna masa. Połowę rozkładamy centralnie na rozwiniętym cieście francuskim. Umieszczamy na niej polędwicę wieprzową, obkładamy pozostałymi pieczarkami. Ciasto zwijamy dookoła, brzegi dobrze dociskamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu i smarujemy pozostałym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby ciasto za bardzo się nie zrumieniło.
PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK
Szpinak rozmrażamy, osączamy i dusimy z pozostałą cebulą na gorącej oliwie. Dolewamy 50 ml wywaru i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wywaru. Doprawiamy do smaku i podajemy z polędwicą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2890,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
481,7 kcal
Tłuszcz
26,8 g
Węglowodany
30 g
Błonnik
31,4 g
Białko
31,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croissanty z truskawkami i serem brie
Lubisz niezwykłe połączenia smaków? Jeśli tak, ta pyszna kanapka z croissantów będzie dla Ciebie idealna! Koniecznie spróbuj kanapek z serem brie i truskawkami we francuskim stylu.

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Schab pieczony w rękawie
Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!

Leczo do słoików
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!