createyourhealth.pl

Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami) • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!

Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)

Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czosnek główka - 0,5 szt.
kurczak - 2 szt.
oliwa z oliwek - 6 łyżek
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 400 g
papryka żółta - 400 g
papryka zielona - 400 g
tymianek suszony - 1 łyżeczka
Sherry - 75 ml
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Główki czosnku ostrożnie wyjmujemy z zewnętrznej skórki, uważając, aby ząbki pozostały razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i napełniamy główkami czosnku. Olej, paprykę w proszku, sól i pieprz mieszamy i nacieramy nimi kurczaka od zewnątrz. Powtarzamy czynność z drugim kurczakiem. Kurczaki układamy piersiami do dołu obok siebie na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.
2.PIECZEMY KURCZAKA:
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w szerokie paski. Kurczaka obracamy. Cebulę i paprykę rozkładamy dookoła, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, skrapiamy sherry. Pieczemy przez kolejne 40-45 minut, polewając przy tym kilkakrotnie sosem z pieczenia i obracając warzywa.
3.DZIELIMY KURCZAKA NA CZĘŚCI:
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy. Dzielimy na kawałki i podajemy z warzywami.
Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

Główki czosnku ostrożnie wyjmujemy z zewnętrznej skórki, uważając, aby ząbki pozostały razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i napełniamy główkami czosnku. Olej, paprykę w proszku, sól i pieprz mieszamy i nacieramy nimi kurczaka od zewnątrz. Powtarzamy czynność z drugim kurczakiem. Kurczaki układamy piersiami do dołu obok siebie na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.

2

PIECZEMY KURCZAKA

Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w szerokie paski. Kurczaka obracamy. Cebulę i paprykę rozkładamy dookoła, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, skrapiamy sherry. Pieczemy przez kolejne 40-45 minut, polewając przy tym kilkakrotnie sosem z pieczenia i obracając warzywa.

3

DZIELIMY KURCZAKA NA CZĘŚCI

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy. Dzielimy na kawałki i podajemy z warzywami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7992,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

999 kcal

🥑

Tłuszcz

74,1 g

🌾

Węglowodany

13,3 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

64,7 g

Podobne przepisy