createyourhealth.pl

Zupa z dyni i makaronem z szynki • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Zupa z dyni i makaronem z szynki

Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

liść laurowy - 1 szt.
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szynka wieprzowa - 1 kg
bulion drobiowy - 700 ml
cebula - 1 szt.
cukier trzcinowy - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
dynia hokkaido - 600 g
imbir świeży - 1 łyżka
śmietana 18% - 4 łyżki
kolendra świeża - 10 g
masło - 50 g
pieprz biały - 1 szczypta
mleczko kokosowe - 200 g
papryka pepperoni zielona - 1 szt.
pestki dyni - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.DO GARNKA WLEWAMY OLEJ,:
dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, pokruszone liście laurowe i podgrzewamy. Zwiększamy ogień i obsmażamy doprawioną solą i pieprzem szynkę z dwóch stron. Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie szynkę odstawiamy do wystudzenia.
2.W GARNKU ROZPUSZCZAMY POŁOWĘ:
przygotowanego masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy posiekany imbir i pepperoni. Po chwili dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę smażymy. Dynię zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, dodając pozostałą część masła. Doprawiamy cukrem trzcinowym, białym pieprzem, solą oraz mleczkiem kokosowym. Dokładnie mieszamy.
3.NA SUCHEJ PATELNI PRAŻYMY:
pestki dyni. Wystudzoną szynkę kroimy na cienkie paseczki. Do miseczek nakładamy mięsny makaron oraz zupę. Danie serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany, posypane pestkami dyni oraz kolendrą.
Zupa z dyni i makaronem z szynki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DO GARNKA WLEWAMY OLEJ,

dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, pokruszone liście laurowe i podgrzewamy. Zwiększamy ogień i obsmażamy doprawioną solą i pieprzem szynkę z dwóch stron. Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie szynkę odstawiamy do wystudzenia.

2

W GARNKU ROZPUSZCZAMY POŁOWĘ

przygotowanego masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy posiekany imbir i pepperoni. Po chwili dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę smażymy. Dynię zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, dodając pozostałą część masła. Doprawiamy cukrem trzcinowym, białym pieprzem, solą oraz mleczkiem kokosowym. Dokładnie mieszamy.

3

NA SUCHEJ PATELNI PRAŻYMY

pestki dyni. Wystudzoną szynkę kroimy na cienkie paseczki. Do miseczek nakładamy mięsny makaron oraz zupę. Danie serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany, posypane pestkami dyni oraz kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1815,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

453,8 kcal

🥑

Tłuszcz

31,0 g

🌾

Węglowodany

37,3 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy

Zupa z dyni i makaronem z szynki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl