createyourhealth.pl

Przepis na brownie z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Przepis na brownie z orzechami

Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 160 g
cukier wanilinowy - 16 g
czekolada deserowa - 200 g
jajko - 3 szt.
kakao - 50 g
masło - 210 g
mąka pszenna - 1 łyżka
orzech włoski - 100 g
pistacje - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY I SIEKAMY ORZECHY I PISTACJE:
Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
2.ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CZEKOLADĄ:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą połamaną na mniejsze kawałki (nie podgrzewamy zbyt mocno).
3.ŁĄCZYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
4.PIECZEMY BROWNIE:
Masę wylewamy na blaszkę posmarowaną masłem i oprószoną niewielką ilością mąki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, w zależności od piekarnika ciasto może potrzebować aż 35 minut w piekarniku). Odstawiamy do wystudzenia.
5.DEKORUJEMY BROWNIE:
Ciasto dekorujemy kakao i pokrojonymi pistacjami.
Przepis na brownie z orzechami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY I SIEKAMY ORZECHY I PISTACJE

Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

2

ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CZEKOLADĄ

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą połamaną na mniejsze kawałki (nie podgrzewamy zbyt mocno).

3

ŁĄCZYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.

4

PIECZEMY BROWNIE

Masę wylewamy na blaszkę posmarowaną masłem i oprószoną niewielką ilością mąki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, w zależności od piekarnika ciasto może potrzebować aż 35 minut w piekarniku). Odstawiamy do wystudzenia.

5

DEKORUJEMY BROWNIE

Ciasto dekorujemy kakao i pokrojonymi pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4874,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

406,2 kcal

🥑

Tłuszcz

30,3 g

🌾

Węglowodany

29,8 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy