Pulled pork z jackfruita • przepis • składniki • przygotowanie
W przepisie Kingi jackfruit, czyli owoc chlebowca, zastępuje szarpaną wieprzowinę. Podany z aromatycznym, pikantnym sosem barbecue idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI SOS BARBECUE
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W małym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotowy sos barbecue studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY JACKFRUIT
Owoc chlebowca odcedzamy na sitku, dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odkładamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY WARZYWA
Papryczkę chili bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej papryczkę i cebulę przez kilka minut, często mieszając. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 1 minuty, nadal mieszając i uważając, by warzywa się nie przypaliły.
GOTUJEMY JACKFRUIT
Do podsmażonych warzyw dodajemy pół szklanki wegańskiego sosu barbecue i kawałki jackfruita. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Uważamy, aby sos nie stał się zbyt rzadki.
SZARPIEMY OWOC CHLEBOWCA
Za pomocą widelców szarpiemy owoc chlebowca tak, aby przypominał pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Następnie całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
570,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,0 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
46,3 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Smażony makaron stir fry
Szybkie i pełne aromatu danie? Przygotuj smażony makaron z warzywami!

Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
Brownie w postaci gofrów? Oczywiście! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i podaj je z niezwykłą konfiturą z pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!

Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!