Syrop dyniowy • przepis • składniki • przygotowanie
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI
Upieczoną dynię miksujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie purée zgarniamy na dno pojemnika miksującego.
GOTUJEMY SYROP DYNIOWY
Do purée z dyni dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość gotujemy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty 1. Gotowy syrop lekko studzimy i przelewamy do butelki lub słoika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
634,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
79,3 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
20,5 g
Błonnik
0,1 g
Białko
0,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.

Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koreczki z boczkiem
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje każdą sytuację, w której goście zjawiają się bez zapowiedzi. Koreczki z boczkiem według przepisu DG polecają się na imprezy!

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.

Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Masz ochotę na podwieczorek w adriatyckim stylu? Sięgnij po sardynki i podaj je w wyjątkowo pysznym towarzystwie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.

Smażone tramezzini caprese
Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.