Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ PAPIER
do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Kaszę gryczaną ugotuj według opisu na opakowaniu.
GULASZ MIĘSO GULASZOWE
doprawiamy białym pieprzem i solą.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
DOPRAWIONE MIĘSO OPRÓSZAMY
40 g mąki pszennej.
PONOWNIE MIESZAMY (KAŻDY
kawałek mięsa musi być dobrze obtoczony w mące).
ROZGRZEWAMY OLEJ RZEPAKOWY
na patelni (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno).
MIĘSO SMAŻYMY Z
każdej strony na złoty kolor.
DOBRZE PRZESMAŻONE MIĘSO
przekładamy do garnka wraz z całym płynem i sokiem.
CEBULĘ KROIMY W
grubą kostkę (1x1 cm), czosnek w cienkie plastry, a marchew w grube plastry.
NA PATELNIĘ, NA
której wcześniej smażyliśmy mięso, wlewamy 2 łyżki miodu.
GDY MIÓD ZACZNIE
się pienić na patelni, dodajemy pokrojone cebule i czosnek.
SMAŻYMY DO MOMENTU
zeszklenia cebuli.
WRZUCAMY POKROJONĄ MARCHEW
na patelnię.
DODAJEMY 4 LIŚCIE
laurowe, majeranek, 4-5 goździków i szczyptę cynamonu. MIESZAMY.
DOKŁADNIE MYJEMY 1
pomarańczę i ścieramy skórkę z 1/4 części.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
250 ml piwa.
CZEKAMY, AŻ PIWO
przestanie się pienić i delikatnie się zagotuje.
DO WSZYSTKIEGO DODAJEMY
startą skórkę z pomarańczy.
POMARAŃCZĘ OBIERAMY, POZBYWAMY
się białych błonek.
CAŁĄ ZAWARTOŚĆ PATELNI
przekładamy do garnka z mięsem, następnie wrzucamy do garnka miąższ i sok z pomarańczy.
DODAJEMY 1/2 L
wody, mieszamy.
GARNEK SZCZELNIE PRZYKRYWAMY
i dusimy przez mniej więcej 1 godzinę 30 minut – 1 godzinę 40 minut.
RACUCHY Z KASZY
gryczanej Ścieramy na grubych oczkach jednego ziemniaka , rozgniatamy ząbek czosnku i kroimy w bardzo drobną kosteczkę por.
DO MISKI WRZUCAMY
ugotowaną kaszę gryczaną, wbijamy 2 jaja, dodajemy startego ziemniaka i 50 g mąki pszennej, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony por (mały kawałek pora odkrawamy do dekoracji).
MIESZAMY, NASTĘPNIE DOPRAWIAMY
pieprzem i solą.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej rzepakowy (olej nie może być zbyt mocno nagrzany).
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
formujemy na patelni racuchy ( dajemy mniej więcej 3 łyżki na jedną porcję).
UPIECZONE RACUCHY WYCIĄGAMY
na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przykrywamy je kolejnym kawałkiem papieru.
GDY GULASZ JEST
już gotowy (mięso powinno się idealnie rozpadać), zdejmujemy pergamin z blachy z racuchami i wkładamy blachę do piekarnika na 5 minut.
WCZEŚNIEJ ODKROJONY KAWAŁEK
pora kroimy cienko, mieszamy z odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego, przyprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu. MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ RACUCHY
wyjmujemy na talerz, nakładamy na nie gulasz, polewamy sosem. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY POKROJONYM: porem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3597,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
899,5 kcal
Tłuszcz
35,2 g
Węglowodany
84,2 g
Błonnik
9,5 g
Białko
59,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Ciasteczka z wróżbą
Przygotuj cynamonowe ciasteczka, w których ukryjesz niejedną wróżbę. Zobacz, jaką wylosował dla siebie Paweł Małecki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

CIASTO MILIONERA
Ciasto na bogato? Pewnie! Kruche ciasto z migdałami, orzechami laskowymi, masą krówkową i… jadalnym złotem! Musicie spróbować!

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.