Deser cappuccino • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY ESPRESSO Z UTARTYM MASŁEM
Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do ucieranej masy. Cały czas mieszając, dolewamy ciepłe espresso.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy kawowej i dokładnie mieszamy.
DOSYPUJEMY DO CIASTA POSIEKANĄ CZEKOLADĘ
Białka ubijamy na sztywną pianę, czekoladę drobno siekamy. Białka i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do filiżanek wysmarowanych masłem i oprószonych niewielką ilością mąki.
PIECZEMY CIASTKA
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 12-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filiżanek).
DEKORUJEMY DESER BITĄ ŚMIETANĄ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy na wystudzone ciastka. Posypujemy cynamonem lub czekoladą w proszku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2727,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454,6 kcal
Tłuszcz
31,5 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
Przygotuj popcorn z dodatkiem pikantnego karmelu i nutą cynamonu! Taka przekąska umili każdy filmowy wieczór.

Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!

Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze świeżymi owocami! Poznaj przepis na drożdżówkę z brzoskwiniami i borówkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Sięgnij po przepis Kingi na hash browns z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem!

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.