Ravioli z cukinią i ricottą • przepis • składniki • przygotowanie
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY I PRZESMAŻAMY CUKINIĘ
Cukinię pozbawioną końcówek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ricottę łączymy w misce z żółtkami jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesmażoną i przestudzoną cukinię oraz ser grana padano lub parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko i żółtka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i zwarte – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy.
FORMUJEMY RAVIOLI
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką i przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do makaronu, by uzyskać cienkie, elastyczne paski. Nierówne brzegi ciasta odkrawamy.
GOTUJEMY RAVIOLI
Ravioli gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, aż ciasto zmięknie.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy olej z pestek winogron i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.
PODAJEMY RAVIOLI
Ravioli przekładamy na talerz. Dekorujemy z wierzchu listkami świeżej bazylii, oprószamy serem grana padano lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Tuż przed podaniem doprawiamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3328,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,8 kcal
Tłuszcz
29,9 g
Węglowodany
42,7 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!

Sernik czereśniowy na maślance
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Burgery z jajkiem sadzonym
Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!