Tort bez pieczenia z owocami leśnymi • przepis • składniki • przygotowanie
Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY
Owoce dokładnie myjemy, blendujemy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach do miski. Pestki, które pozostały na sitku, przekładamy do rondelka.
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ
Pestki przełożone do rondelka zalewamy wodą, dodajemy cukier puder i gotujemy. Jeszcze gorący poncz przelewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach i studzimy. Do wystudzonego ponczu dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Schłodzone serek mascarpone i śmietankę przekładamy wraz z cukrem pudrem i musem z owoców leśnych do misy robota kuchennego. Całość ubijamy na średnich obrotach, aż powstanie gładki i puszysty krem.
SKŁADAMY I CHŁODZIMY TORT
Biszkopty układamy na dnie tortownicy, docinając je w miarę potrzeby do jej kształtu. Następnie nasączamy je ponczem i nakładamy na nie połowę kremu. Na warstwie kremu układamy pozostałe biszkopty, w kierunku przeciwnym niż te na dnie tortownicy. Kolejną warstwę biszkoptów również nasączamy ponczem i nakładamy na nie drugą połowę kremu. Gotowy torcik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
DEKORUJEMY TORT
Z mocno schłodzonego tortu zdejmujemy boki tortownicy (najlepiej ogrzać je ręcznym palnikiem gazowym). Pozostałe biszkopty ścieramy na tarce i okładamy nimi boki tortu. Tak przygotowany tort delikatnie zdejmujemy z dna tortownicy i przesuwamy na paterę. Ciasto ozdabiamy świeżymi owocami leśnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3402 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
425,2 kcal
Tłuszcz
25 g
Węglowodany
43,5 g
Błonnik
1,2 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta pomidorowa
Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trifle bananowo-czekoladowy
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!

Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
Strasznie prosty przepis na Halloween! Przygotuj kociołek czarownicy wypełniony pysznym brownie z dodatkiem dyni. Tym przepisem zaczarujesz wszystkich miłośników słodyczy!

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!