createyourhealth.pl

Racuchy drożdżowe z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
cukier puder - 1 szczypta
drożdże świeże - 30 g
jajko - 1 szt.
mleko - 270 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 270 g
jabłko czerwone - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ WSYPUJEMY:
do miski i mieszamy z solą.
2.ROBIMY WGŁĘBIENIE, A:
następnie wsypujemy tam pokruszone drożdże i cukier.
3.MLEKO PODGRZEWAMY DO:
około 40 stopni C i wlewamy połowę do wgłębienia z drożdżami.
4.MISKĘ PRZYKRYWAMY CZYSTĄ:
ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
5.NASTĘPNIE WLEWAMY RESZTĘ:
mleka, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.
6.MISKĘ PONOWNIE PRZYKRYWAMY:
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
7.JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY:
gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki, które dodajemy do ciasta. MIESZAMY.
8.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 CM).
9.ZA POMOCĄ ŁYŻKI:
nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru.
10.USMAŻONE RACUSZKI PRZEKŁADAMY:
na ręcznik papierowy.
11.GDY LEKKO PRZESTYGNĄ,:
posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ WSYPUJEMY

do miski i mieszamy z solą.

2

ROBIMY WGŁĘBIENIE, A

następnie wsypujemy tam pokruszone drożdże i cukier.

3

MLEKO PODGRZEWAMY DO

około 40 stopni C i wlewamy połowę do wgłębienia z drożdżami.

4

MISKĘ PRZYKRYWAMY CZYSTĄ

ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

5

NASTĘPNIE WLEWAMY RESZTĘ

mleka, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.

6

MISKĘ PONOWNIE PRZYKRYWAMY

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.

7

JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY

gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki, które dodajemy do ciasta. MIESZAMY.

8

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 CM).

9

ZA POMOCĄ ŁYŻKI

nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru.

10

USMAŻONE RACUSZKI PRZEKŁADAMY

na ręcznik papierowy.

11

GDY LEKKO PRZESTYGNĄ,

posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1599,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

400 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

69,9 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

11,7 g

Podobne przepisy

Racuchy drożdżowe z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl