createyourhealth.pl

Ribollita: toskańska zupa fasolowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa

Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
kapusta biała - 0,25 szt.
bulion drobiowy - 1 l
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 łyżeczka
fasola biała z puszki - 170 g
jarmuż - 60 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
marchew - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
parmezan - 80 g
seler naciowy - 100 g
sól - 0,5 łyżki
woda - 250 ml
ziemniak - 3 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY:
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry i pokrojone łodygi selera naciowego. Smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
2.DODAJEMY BULION:
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
3.DODAJEMY ZIEMNIAKI I GOTUJEMY ZUPĘ:
Do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekane liście jarmużu (bez twardych łodyg). Jeżeli korzystamy z gotowych, podzielonych wcześniej liści jarmużu, nie musimy ich siekać – wystarczy oderwać łodygi.
4.DODAJEMY FASOLĘ:
Pod koniec gotowania dodajemy fasolę i podgrzewamy całość ok. 5-10 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu, jeśli okaże się za rzadka, trzymamy ją dłużej na ogniu lub zagęszczamy czerstwym chlebem.
5.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Ribollita: toskańska zupa fasolowa

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry i pokrojone łodygi selera naciowego. Smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.

2

DODAJEMY BULION

Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia.

3

DODAJEMY ZIEMNIAKI I GOTUJEMY ZUPĘ

Do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekane liście jarmużu (bez twardych łodyg). Jeżeli korzystamy z gotowych, podzielonych wcześniej liści jarmużu, nie musimy ich siekać – wystarczy oderwać łodygi.

4

DODAJEMY FASOLĘ

Pod koniec gotowania dodajemy fasolę i podgrzewamy całość ok. 5-10 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu, jeśli okaże się za rzadka, trzymamy ją dłużej na ogniu lub zagęszczamy czerstwym chlebem.

5

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1402,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

233,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

31,1 g

🥬

Błonnik

14,3 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy

Ribollita: toskańska zupa fasolowa - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl