createyourhealth.pl

Rigatoni z ricottą • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowo proste i niezwykle smaczne danie. Jego kremowy smak podkreśla połączenie sera ricotta i pecorino. Całość wzbogacona zostaje pieprznym smakiem. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Rigatoni z ricottą

Wyjątkowo proste i niezwykle smaczne danie. Jego kremowy smak podkreśla połączenie sera ricotta i pecorino. Całość wzbogacona zostaje pieprznym smakiem. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
makaron penne - 200 g
rukola - 75 g
ser pecorino - 100 g
ser ricotta - 250 g
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu makaronu pozostawiamy wodę, w której się gotował.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ:
Ser ricotta łączymy w głębokim rondlu z otartą skórką z cytryny (pozostawiamy trochę do ozdobienia na koniec), sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, 80 g sera pecorino i pieprzem.
3.DODAJEMY WODĘ, W KTÓREJ GOTOWAŁ SIĘ MAKARON:
½ szklanki wody, w której gotował się makaron, dodajemy do masy serowej. Gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę wody.
4.DODAJEMY MAKARON I RUKOLĘ:
Ugotowany i odcedzony z wody makaron oraz rukolę dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Oprószamy startą resztą sera pecorino i skórki z cytryny.
Rigatoni z ricottą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu makaronu pozostawiamy wodę, w której się gotował.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ

Ser ricotta łączymy w głębokim rondlu z otartą skórką z cytryny (pozostawiamy trochę do ozdobienia na koniec), sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, 80 g sera pecorino i pieprzem.

3

DODAJEMY WODĘ, W KTÓREJ GOTOWAŁ SIĘ MAKARON

½ szklanki wody, w której gotował się makaron, dodajemy do masy serowej. Gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę wody.

4

DODAJEMY MAKARON I RUKOLĘ

Ugotowany i odcedzony z wody makaron oraz rukolę dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Oprószamy startą resztą sera pecorino i skórki z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1589,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17,3 g

🌾

Węglowodany

42 g

🥬

Błonnik

19,4 g

💪

Białko

19,4 g

Podobne przepisy