Rigatoni z ricottą • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowo proste i niezwykle smaczne danie. Jego kremowy smak podkreśla połączenie sera ricotta i pecorino. Całość wzbogacona zostaje pieprznym smakiem. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu makaronu pozostawiamy wodę, w której się gotował.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ
Ser ricotta łączymy w głębokim rondlu z otartą skórką z cytryny (pozostawiamy trochę do ozdobienia na koniec), sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, 80 g sera pecorino i pieprzem.
DODAJEMY WODĘ, W KTÓREJ GOTOWAŁ SIĘ MAKARON
½ szklanki wody, w której gotował się makaron, dodajemy do masy serowej. Gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę wody.
DODAJEMY MAKARON I RUKOLĘ
Ugotowany i odcedzony z wody makaron oraz rukolę dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Oprószamy startą resztą sera pecorino i skórki z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1589,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,4 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
19,4 g
Białko
19,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.

Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
Wypróbuj nasz przepis na sok warzywno-owocowy, który możesz zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Jest pyszny i prosty!

Gofry owsiane
Gofry z płatków owsianych? Z przepisem Kingi i pomocą termorobota MC Smart to możliwe! Wypróbuj ten przepis i rozsmakuj się w chrupiących i ciepłych śniadaniach na słodko.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!