createyourhealth.pl

Risotto szparagowe z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Risotto szparagowe z kurczakiem

Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 4 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
szparagi białe - 1 kg
cukier - 2 łyżki
ząbek czosnku - 6 szt.
karczoch serce - 100 g
masło - 100 g
pieprz biały - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 70 ml
ryż do risotto - 300 g
grana padano - 80 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
papier do pieczenia patelnię grillową piekarnik nagrzany do 180°C (termoobieg) Szparagi Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw (zostawiamy 5 cm od główek szparagów).
2.
ODCINAMY KOŃCÓWKI.
3.Z KOŃCÓWEK I:
obierek ze szparagów gotujemy wywar na wolnym ogniu, dodajemy cukier (ok. 2 ŁYŻKI) I: sól.
4.IM DŁUŻEJ GOTUJEMY:
wywar, tym lepiej.
5.SZPARAGI GOTUJEMY WE:
wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez 5 minut (al dente).
6.NASTĘPNIE HARTUJEMY JE:
w wodzie z lodem.
7.KROIMY SZPARAGI (KILKA:
szparagów w całości zostawiamy do dekoracji), przecinamy 5 cm od główek (część z główkami odstawiamy, będziemy je grillować), pozostałe części szparagów kroimy na mniejsze kawałki.
8.MARYNATA DO KURCZAKA:
W misce mieszamy 1 łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, szczypior z 1 dymki pokrojony na grubsze kawałki, 2 łyżki oliwy z oliwek.
9.PIERSI KURCZAKA DOPRAWIAMY:
solą i białym pieprzem.
10.ŻAROODPORNE NACZYNIE WYKŁADAMY:
papierem do pieczenia.
11.GAŁĄZKI POMIDORÓW KIŚCIOWYCH:
miażdżymy za pomocą noża i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
12.KURCZAKA MARYNUJEMY W:
miodowej marynacie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) na mniej więcej 25-30 minut.
13.RISOTTO 2 ZĄBKI:
czosnku rozgniatamy.
14.DO LEKKO NAGRZANEGO:
naczynia wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek i cebule dymki pokrojone w kosteczkę. CZOSNEK I CEBULE: szklimy.
15.DO ZESZKLONEJ CEBULI:
i czosnku dodajemy ryż, mieszamy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty.
16.RYŻ ZALEWAMY WYWAREM:
ze szparagów (ilość dozujemy, często dolewamy – do momentu, aż ryż będzie ugotowany al dente), często mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
17.POKROJONE KOŃCÓWKI SZPARAGÓW:
wrzucamy do risotto (zostawiamy części z główkami), dodajemy 2 łyżki śmietany słodkiej i masło.
18.DOPRAWIAMY CUKREM (DO:
smaku) i startym na tarce serem grana padano (niewielką ilość zostawiamy, będziemy jej używać później).
19.MIESZAMY, ZESTAWIAMY Z:
ognia.
20.GRILLOWANE WARZYWA POMIDORY:
kiściowe kroimy na połówki w poprzek (odcinamy piętki).
21.2 ZĄBKI CZOSNKU:
kroimy w cienkie plastry, posypujemy nimi pomidory.
22.NA PATELNI GRILLOWEJ:
grillujemy pomidory, szparagi (te z główkami i te pozostawione w całości do dekoracji) i karczochy.
23.PRZED SAMYM PODANIEM:
rozrzedzamy jeszcze risotto niewielką ilością bulionu.
24.MIESZAMY, DODAJEMY JESZCZE:
niewielką ilość startego sera grana padano.
25.JAK PODAWAĆ RISOTTO:
wyjmujemy na talerz, posypujemy pozostałym startym serem, na risotto kładziemy pokrojoną pierś kurczaka, obok wykładamy ugrillowane warzywa. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY OLIWĄ: z oliwek.
Risotto szparagowe z kurczakiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

papier do pieczenia patelnię grillową piekarnik nagrzany do 180°C (termoobieg) Szparagi Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw (zostawiamy 5 cm od główek szparagów).

2

ODCINAMY KOŃCÓWKI.

3

Z KOŃCÓWEK I

obierek ze szparagów gotujemy wywar na wolnym ogniu, dodajemy cukier (ok. 2 ŁYŻKI) I: sól.

4

IM DŁUŻEJ GOTUJEMY

wywar, tym lepiej.

5

SZPARAGI GOTUJEMY WE

wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez 5 minut (al dente).

6

NASTĘPNIE HARTUJEMY JE

w wodzie z lodem.

7

KROIMY SZPARAGI (KILKA

szparagów w całości zostawiamy do dekoracji), przecinamy 5 cm od główek (część z główkami odstawiamy, będziemy je grillować), pozostałe części szparagów kroimy na mniejsze kawałki.

8

MARYNATA DO KURCZAKA

W misce mieszamy 1 łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, szczypior z 1 dymki pokrojony na grubsze kawałki, 2 łyżki oliwy z oliwek.

9

PIERSI KURCZAKA DOPRAWIAMY

solą i białym pieprzem.

10

ŻAROODPORNE NACZYNIE WYKŁADAMY

papierem do pieczenia.

11

GAŁĄZKI POMIDORÓW KIŚCIOWYCH

miażdżymy za pomocą noża i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

12

KURCZAKA MARYNUJEMY W

miodowej marynacie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) na mniej więcej 25-30 minut.

13

RISOTTO 2 ZĄBKI

czosnku rozgniatamy.

14

DO LEKKO NAGRZANEGO

naczynia wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek i cebule dymki pokrojone w kosteczkę. CZOSNEK I CEBULE: szklimy.

15

DO ZESZKLONEJ CEBULI

i czosnku dodajemy ryż, mieszamy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty.

16

RYŻ ZALEWAMY WYWAREM

ze szparagów (ilość dozujemy, często dolewamy – do momentu, aż ryż będzie ugotowany al dente), często mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.

17

POKROJONE KOŃCÓWKI SZPARAGÓW

wrzucamy do risotto (zostawiamy części z główkami), dodajemy 2 łyżki śmietany słodkiej i masło.

18

DOPRAWIAMY CUKREM (DO

smaku) i startym na tarce serem grana padano (niewielką ilość zostawiamy, będziemy jej używać później).

19

MIESZAMY, ZESTAWIAMY Z

ognia.

20

GRILLOWANE WARZYWA POMIDORY

kiściowe kroimy na połówki w poprzek (odcinamy piętki).

21

2 ZĄBKI CZOSNKU

kroimy w cienkie plastry, posypujemy nimi pomidory.

22

NA PATELNI GRILLOWEJ

grillujemy pomidory, szparagi (te z główkami i te pozostawione w całości do dekoracji) i karczochy.

23

PRZED SAMYM PODANIEM

rozrzedzamy jeszcze risotto niewielką ilością bulionu.

24

MIESZAMY, DODAJEMY JESZCZE

niewielką ilość startego sera grana padano.

25

JAK PODAWAĆ RISOTTO

wyjmujemy na talerz, posypujemy pozostałym startym serem, na risotto kładziemy pokrojoną pierś kurczaka, obok wykładamy ugrillowane warzywa. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY OLIWĄ: z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4248,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1062,2 kcal

🥑

Tłuszcz

57,1 g

🌾

Węglowodany

78,3 g

🥬

Błonnik

56,8 g

💪

Białko

56,8 g

Podobne przepisy

Risotto szparagowe z kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl