createyourhealth.pl

Muffiny z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!

Muffiny z wiśniami

Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 1 szczypta
kakao - 3 łyżki
mąka kukurydziana - 115 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ksylitol - 100 g
mąka pszenna - 170 g
czekolada gorzka - 100 g
śmietana 30% - 100 g
jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 400 ml
masło - 125 g
wiśnia - 4 łyżki
orzech włoski - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę miksujemy, oba rodzaje mąki przesiewamy. W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki.
2.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy w dużej misce ze wszystkimi mokrymi składnikami oprócz wiśni i mieszamy, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy wiśnie i ponownie mieszamy.
3.PIECZEMY MUFFINKI:
Składniki mokre dodajemy do sypkich i dokładnie mieszamy. W formie do muffinów umieszczamy papierowe papilotki. Masę rozkładamy do papilotek do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
W garnku zagotowujemy śmietankę. Czekoladę miksujemy i dodajemy do śmietanki. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, i odstawiamy na około 15 minut. Wystudzone muffiny polewamy czekoladą i dekorujemy orzechami włoskimi.
Muffiny z wiśniami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę miksujemy, oba rodzaje mąki przesiewamy. W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki.

2

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy w dużej misce ze wszystkimi mokrymi składnikami oprócz wiśni i mieszamy, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy wiśnie i ponownie mieszamy.

3

PIECZEMY MUFFINKI

Składniki mokre dodajemy do sypkich i dokładnie mieszamy. W formie do muffinów umieszczamy papierowe papilotki. Masę rozkładamy do papilotek do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

W garnku zagotowujemy śmietankę. Czekoladę miksujemy i dodajemy do śmietanki. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, i odstawiamy na około 15 minut. Wystudzone muffiny polewamy czekoladą i dekorujemy orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4366,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

35,9 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy

Muffiny z wiśniami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl