createyourhealth.pl

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone

Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
groszek, mrożony - 4 łyżki
masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
por - 1 szt.
ser mascarpone - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 30 g
wino białe - 100 ml
ser pecorino - 60 g
ryż do risotto - 200 g
indyk golonka - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY INDYKA NA ZŁOTY KOLOR:
Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę o wielkości 1,5 cm.
2.RYŻ DELIKATNIE SZKLIMY Z CZOSNKIEM NA OLIWIE:
Cebulę i por kroimy drobno i przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Delikatnie szklimy czosnek tak, aby nie zmienił koloru. Tak samo postępujemy z ryżem. Dodajemy gałązki tymianku w całości, zalewamy ryż i resztę składników białym winem. Gdy wino prawie w całości odparuje, zaczynamy podlewanie wywarem, w którym gotowało się mięso, tak by za każdym razem dorównać powierzchni ryżu. Gotujemy tak długo, aż ryż nie będzie al dente. Należy zawsze poczekać, aż porcja wywaru odparuje, żeby risotto nie było za słone. Risotto stale mieszamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy mięso, doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem.
3.DODAJEMY DO RISOTTO STARTE PECORINO:
Na koniec dodajemy masło, mascarpone i starty ser pecorino. Na osobnej patelni przesmażamy groszek z pomidorami i dekorujemy nimi risotto. Risotto musi być kremowe i lekko lejące, wtedy jest najlepsze.
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY INDYKA NA ZŁOTY KOLOR

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę o wielkości 1,5 cm.

2

RYŻ DELIKATNIE SZKLIMY Z CZOSNKIEM NA OLIWIE

Cebulę i por kroimy drobno i przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Delikatnie szklimy czosnek tak, aby nie zmienił koloru. Tak samo postępujemy z ryżem. Dodajemy gałązki tymianku w całości, zalewamy ryż i resztę składników białym winem. Gdy wino prawie w całości odparuje, zaczynamy podlewanie wywarem, w którym gotowało się mięso, tak by za każdym razem dorównać powierzchni ryżu. Gotujemy tak długo, aż ryż nie będzie al dente. Należy zawsze poczekać, aż porcja wywaru odparuje, żeby risotto nie było za słone. Risotto stale mieszamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy mięso, doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem.

3

DODAJEMY DO RISOTTO STARTE PECORINO

Na koniec dodajemy masło, mascarpone i starty ser pecorino. Na osobnej patelni przesmażamy groszek z pomidorami i dekorujemy nimi risotto. Risotto musi być kremowe i lekko lejące, wtedy jest najlepsze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2336,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

584,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

63,5 g

🥬

Błonnik

28,3 g

💪

Białko

28,3 g

Podobne przepisy

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl