createyourhealth.pl

Risotto z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.

Risotto z grzybami

Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

wino białe - 100 ml
pieczarki brązowe - 400 g
bulion warzywny - 1 l
cebula dymka - 1 szt.
masło - 3 łyżki
parmezan - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż do risotto - 250 g
sól - 1 szczypta
borowiki suszone - 15 g
szalotka - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY SUSZONE BOROWIKI:
Suszone borowiki zalewamy 150 ml wrzącej wody i pozostawiamy na 10 minut. Grzyby osączamy na gęstym sitku. Zostawiamy wodę z moczenia grzybów. Borowiki opłukujemy, osuszamy i drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Parmezan ścieramy drobno na tarce.
2.GOTUJEMY RISOTTO:
Szalotki obieramy i kroimy drobno. Smażymy z ryżem na 1 łyżce gorącego masła przez 2 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy wody z moczenia grzybów, a następnie stopniowo dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy. Na drugiej patelni podsmażamy dymkę, pieczarki i borowiki na 1 łyżce gorącego masła przez 8-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe masło i parmezan dodajemy do risotta i mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem. Podajemy z grzybami.
Risotto z grzybami

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY SUSZONE BOROWIKI

Suszone borowiki zalewamy 150 ml wrzącej wody i pozostawiamy na 10 minut. Grzyby osączamy na gęstym sitku. Zostawiamy wodę z moczenia grzybów. Borowiki opłukujemy, osuszamy i drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Parmezan ścieramy drobno na tarce.

2

GOTUJEMY RISOTTO

Szalotki obieramy i kroimy drobno. Smażymy z ryżem na 1 łyżce gorącego masła przez 2 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy wody z moczenia grzybów, a następnie stopniowo dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy. Na drugiej patelni podsmażamy dymkę, pieczarki i borowiki na 1 łyżce gorącego masła przez 8-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe masło i parmezan dodajemy do risotta i mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem. Podajemy z grzybami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1636,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

57,2 g

🥬

Błonnik

12,7 g

💪

Białko

12,7 g

Podobne przepisy