Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości, a twarde końce odcinamy. Kroimy na pół i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
ZWIJAMY SAKIEWKI
Z 4 arkuszy papieru do pieczenia formujemy 4 sakiewki. Zagniatamy 1 arkusz papieru do pieczenia, a następnie ponownie rozwijamy. Rogi wyciągamy do góry i skręcamy, aby powstała otwarta sakiewka. Układamy obok siebie na blasze. Do sakiewek wkładamy szparagi. Cytrynę sparzamy gorącą wodą i kroimy na pół. Jedną połowę kroimy na cienkie plasterki, drugą połowę wyciskamy i pozostawiamy. Szparagi posypujemy masłem, doprawiamy solą i pieprzem oraz obkładamy plasterkami cytryny.
PIECZEMY RYBĘ I KREWETKI
Pozostawiony sok z cytryny łączymy z miodem, solą i pieprzem. Rozmrożoną rybę i krewetki myjemy i osuszamy. Rybę dzielimy na 4 porcje, rozkładamy na szparagach i skrapiamy odrobiną marynaty. Krewetki obtaczamy w pozostałej marynacie i rozkładamy na rybie. Sakiewki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 18-20 minut. Podajemy z bagietką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1375,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,9 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
38,6 g
Białko
38,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami to deser, który wzbudza wiele nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa. Ten prosty, domowy deser kryje w sobie bogactwo smaków i kolorów, którym trudno się oprzeć. W jaki sposób zrobić idealny ryż z truskawkami? Odkryj nasz sposób na ten przysmak!

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!

Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
Klasyczne ptysie w zupełnie nowej, świątecznej odsłonie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni. Idealnie sprawdzą się jako nietuzinkowy deser na święta.

Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
To najlepsze wegańskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić! Cudownie słodkie, z ekstremalnie kokosowym kremem. Jest lekkie, bo słodzone ksylitolem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Słodkie przekąski sylwestrowe
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!