createyourhealth.pl

Lizaki z ksylitolu • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!

Lizaki z ksylitolu

Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 50 ml
ksylitol - 150 g
konfitura z leśnych owoców - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj sylikonowe foremki do lizaków lub lodu plastikowe patyczki
2.GOTUJEMY MASĘ DO GARNKA:
WLEWAMY WODĘ I WSYPUJEMY KSYLITOL.
3.
GOTUJEMY NA ŚREDNIM OGNIU DO MOMENTU POJAWIENIA SIĘ LEKKIEGO DYMU.
4.
DODAJEMY KONFITURĘ I GOTUJEMY JESZCZE CHWILĘ, MIESZAJĄC MASĘ RÓZGĄ.
5.ROZLEWAMY MASĘ DO FOREMEK:
Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy, aż piana opadnie, a masa lekko przestygnie, następnie wlewamy ją do foremek.
6.
Do masy wkładamy plastikowe patyczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
7.
Następnie wkładamy foremki z lizakami do zamrażalnika.
Lizaki z ksylitolu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj sylikonowe foremki do lizaków lub lodu plastikowe patyczki

2

GOTUJEMY MASĘ DO GARNKA

WLEWAMY WODĘ I WSYPUJEMY KSYLITOL.

3

GOTUJEMY NA ŚREDNIM OGNIU DO MOMENTU POJAWIENIA SIĘ LEKKIEGO DYMU.

4

DODAJEMY KONFITURĘ I GOTUJEMY JESZCZE CHWILĘ, MIESZAJĄC MASĘ RÓZGĄ.

5

ROZLEWAMY MASĘ DO FOREMEK

Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy, aż piana opadnie, a masa lekko przestygnie, następnie wlewamy ją do foremek.

6

Do masy wkładamy plastikowe patyczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

7

Następnie wkładamy foremki z lizakami do zamrażalnika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

443,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

221,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0 g

🌾

Węglowodany

84,9 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

0,2 g

Podobne przepisy