createyourhealth.pl

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem • przepis • składniki • przygotowanie

Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem

Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 24 g
cebula dymka - 3 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
mozzarella - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pomidorki koktajlowe - 250 g
pomidor suszony - 75 g
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
bagietka - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BUŁKI KRÓTKO:
podpiec na grillu, a następnie porwać na kawałki.
2.POMIDORY KOKTAJLOWE UMYĆ:
i przekroić na pół.
3.DYMKI OCZYŚCIĆ I:
pokroić w krążki.
4.SER MOZZARELLA OSĄCZYĆ:
i podzielić na kawałki.
5.PÓŁSUSZONE POMIDORY OSĄCZYĆ,:
odlewając przy tym 1 łyżkę oleju.
6.PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ:
w misce.
7.ODLANĄ OLIWĘ POŁĄCZYĆ:
z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, umieścić w zakręcanym słoiku, zamknąć i energicznie wstrząsnąć.
8.DOPRAWIĆ DO SMAKU,:
wymieszać z sałatką i odstawić na 20-30 minut do przegryzienia się smaków.
9.PRZED PODANIEM OBERWAĆ:
listki bazylii.
10.SAŁATKĘ DOPRAWIĆ DO:
smaku i wymieszać z bazylią.
Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BUŁKI KRÓTKO

podpiec na grillu, a następnie porwać na kawałki.

2

POMIDORY KOKTAJLOWE UMYĆ

i przekroić na pół.

3

DYMKI OCZYŚCIĆ I

pokroić w krążki.

4

SER MOZZARELLA OSĄCZYĆ

i podzielić na kawałki.

5

PÓŁSUSZONE POMIDORY OSĄCZYĆ,

odlewając przy tym 1 łyżkę oleju.

6

PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ

w misce.

7

ODLANĄ OLIWĘ POŁĄCZYĆ

z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, umieścić w zakręcanym słoiku, zamknąć i energicznie wstrząsnąć.

8

DOPRAWIĆ DO SMAKU,

wymieszać z sałatką i odstawić na 20-30 minut do przegryzienia się smaków.

9

PRZED PODANIEM OBERWAĆ

listki bazylii.

10

SAŁATKĘ DOPRAWIĆ DO

smaku i wymieszać z bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1248,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

312,1 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

34,8 g

🥬

Błonnik

14 g

💪

Białko

14 g

Podobne przepisy

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl