Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską • przepis • składniki • przygotowanie
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Do rondla wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie delikatnie wkładamy jajka do wody i gotujemy je na twardo przez ok. 8 minut.
OBIERAMY JAJKA
Po ugotowaniu wylewamy z garnka wodę, a następnie napełniamy ją chłodną wodą i zostawiamy na 5-10 minut. Potem obieramy jajka ze skorupki i wkładamy do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Kapustę i ogórka starannie myjemy. Kapustę szatkujemy drobno, a ogórka przekrawamy wzdłuż, a potem każdą część kroimy na plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.
DODAJEMY TUŃCZYKA
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju i wrzucamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do kubka wlewamy oliwę. Wyciskamy sok z cytryny i także wlewamy do kubka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do kubka. Dodajemy przyprawy i wszystko energicznie mieszamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Ugotowane jajka przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Całość polewamy sosem i starannie mieszamy.
DODAJEMY SZCZYPIOR
Szczypiorek myjemy i osuszamy, a potem kroimy i ozdabiamy nim sałatkę. Całość wkładamy do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy sałatkę z lodówki i podajemy gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1457,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
291,5 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
11,7 g
Błonnik
2,4 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!

Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jogurt z miodem i sałatką z moreli
Z jogurtu również możesz przygotować słodki deser! W połączeniu z owocami, bakaliami i miodem smakuje doskonale!

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
Konfitura z borówek, którą przygotujesz w mgnieniu oka! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na błyskawiczne konfitury!