createyourhealth.pl

Dżem rabarbarowo-malinowy • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Dżem rabarbarowo-malinowy

Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
średni

Składniki

rabarbar - 800 g
sok z cytryny - 1 łyżka
maliny mrożone - 200 g
malinówka - 2 łyżki
cukier żelujący 2:1 - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE RABARBAR OBIERAMY:
i kroimy na kawałki.
2.ZAGOTOWUJEMY Z 500:
ml wody i gotujemy przez ok. 10 MINUT, AŻ: będzie miękki.
3.DODAJEMY MROŻONE MALINY,:
gotujemy przez kolejne 5 minut.
4.OWOCE WRAZ Z:
sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, a następnie wyciskamy, sok zbieramy.
5.ZEBRANY SOK MIESZAMY:
z sokiem z cytryny, odmierzamy 700 ml (ewentualnie uzupełniamy wodą) i mieszamy z cukrem żelującym w wysokim garnku.
6.DOPROWADZAMY DO WRZENIA:
i gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając.
7.DODAJEMY MALINÓWKĘ I:
natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików.
8.SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY:
i odstawiamy na 5 minut, ustawiając je wieczkiem do dołu.
9.NASTĘPNIE ODWRACAMY I:
pozostawiamy do ostygnięcia.
Dżem rabarbarowo-malinowy

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 32

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE RABARBAR OBIERAMY

i kroimy na kawałki.

2

ZAGOTOWUJEMY Z 500

ml wody i gotujemy przez ok. 10 MINUT, AŻ: będzie miękki.

3

DODAJEMY MROŻONE MALINY,

gotujemy przez kolejne 5 minut.

4

OWOCE WRAZ Z

sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, a następnie wyciskamy, sok zbieramy.

5

ZEBRANY SOK MIESZAMY

z sokiem z cytryny, odmierzamy 700 ml (ewentualnie uzupełniamy wodą) i mieszamy z cukrem żelującym w wysokim garnku.

6

DOPROWADZAMY DO WRZENIA

i gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając.

7

DODAJEMY MALINÓWKĘ I

natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików.

8

SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY

i odstawiamy na 5 minut, ustawiając je wieczkiem do dołu.

9

NASTĘPNIE ODWRACAMY I

pozostawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2301,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

71,9 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

17,3 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy

Dżem rabarbarowo-malinowy - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl