createyourhealth.pl

Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.

Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach

Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 8 szt.
orzeszki piniowe - 50 g
parmezan - 150 g
sól - 1 szczypta
szynka gotowana - 125 g
masło - 1 łyżka
trybula - 15 g
szparagi zielone - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY POSYPKĘ SEROWO-ZIOŁOWĄ:
Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Trybulę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy. Orzechy pinii grubo siekamy. Mieszamy z trybulą, szynką i połową parmezanu.
3.PRZYGOTOWUJEMY JAJKA W KOSZULCE:
W szerokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Jajka pojedynczo wbijamy do łyżki wazowej, a następnie jedno po drugim zsuwamy do wody. Gotujemy przez 5-7 minut. Wyjmujemy, osączamy i podajemy z zapiekanymi szparagami. Danie posypujemy parmezanem z trybulą.
Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY POSYPKĘ SEROWO-ZIOŁOWĄ

Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Trybulę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy. Orzechy pinii grubo siekamy. Mieszamy z trybulą, szynką i połową parmezanu.

3

PRZYGOTOWUJEMY JAJKA W KOSZULCE

W szerokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Jajka pojedynczo wbijamy do łyżki wazowej, a następnie jedno po drugim zsuwamy do wody. Gotujemy przez 5-7 minut. Wyjmujemy, osączamy i podajemy z zapiekanymi szparagami. Danie posypujemy parmezanem z trybulą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1770,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

442,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,6 g

🌾

Węglowodany

5,6 g

🥬

Błonnik

35 g

💪

Białko

35 g

Podobne przepisy