Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
NAMOCZ: śledzie w niewielkiej ilości mleka przez całą noc.
PRZYGOTOWANIE
SOS JOGURTOWO-MIODOWY: Do miski wrzucamy żółtko, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. MIESZAMY.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oleju słonecznikowego, cały czas mieszając.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
chrzanu i 1 łyżeczkę miodu, całość mieszamy.
DODAJEMY JOGURT BIO
i wciąż mieszamy.
1/2 PĘCZKA KOPRU
siekamy i dodajemy do sosu. MIESZAMY.
SAŁATKA RZODKIEWKI MYJEMY
i kroimy w talarki, jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
RZEPĘ OBIERAMY I
kroimy w talarki, następnie w ćwiartki.
PAPRYKĘ MYJEMY, POZBAWIAMY
gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
WARZYWA I JABŁKA
łączymy z pokrojonymi orzechami włoskimi (niewielką część orzechów pozostawiamy do dekoracji).
1/2 PĘCZKA KOPRU
siekamy i dodajemy do reszty składników (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), następnie dodajemy ugotowane ziemniaki (za pomocą noża nadajemy obranym ziemniakom kształt jaja, gotujemy al dente, następnie kroimy na pół).
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
zalewamy częścią sosu.
ŚLEDZIE WYCIĄGAMY Z
mleka, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
KROIMY JE NA
ukos, na kawałki o długości około 2-3 cm.
Z CYKORII WYCINAMY
pień (pnia nie używamy), kroimy wzdłuż. RUKOLE ŁĄCZYMY Z: cykorią.
JAK PODAWAĆ NA
rukoli układamy kawałki śledzi, które polewamy sosem.
NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA
nie część sałatki i kolejną warstwę śledzi, kolejno – resztę sałatki.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LIŚCMI
kopru i orzechami włoskimi.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2656,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
664,0 kcal
Tłuszcz
31,4 g
Węglowodany
60,0 g
Błonnik
38,6 g
Białko
38,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki z hummusem
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na posiłek, te kanapki z hummusem z buraka i świeżymi warzywami z pewnością skradną Twoje serce! Intensywnie różowy hummus nie tylko pięknie wygląda, ale także zaskakuje delikatnym, lekko słodkawym smakiem buraka. To prosta, a zarazem efektowna propozycja na śniadanie lub przekąskę — koniecznie wypróbuj ten przepis!

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Błyskawiczne pierniczki
Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!

Placuszki z tuńczykiem
Tuńczyk sprawdzi się idealnie pod wieloma postaciami, a jako tuńczykowe placuszki z pewnością podbije Wasze serca! Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko. Sami sprawdźcie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Kotleciki jagnięce
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!