Sałatka z chrupiącym kalmarami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KALMARY
Kalmary kroimy w pierścienie. Przekładamy je do miski, zalewamy kefirem i odstawiamy na ok. 15 minut. W osobnej misce mieszamy mąkę, bułkę tartą, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY KALMARY
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Kalmary obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej, tak aby były nią dokładnie pokryte. Smażymy je partiami, aż uzyskają złoty kolor, i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTUJEMY SAŁATKĘ
Marchewkę kroimy w cienkie paseczki. W dużej misce mieszamy sałatę z marchewką. Całość skrapiamy dressingiem i ponownie mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Na talerze nakładamy po połowie sałatki. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plastry. Pistacje siekamy. Na każdy z talerzy nakładamy po pół awokado i oprószamy je po równo pistacjami, czarnuszką i solą. Na tak przygotowanej sałatce układamy ciepłe kalmary. Danie podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4209,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2104,8 kcal
Tłuszcz
189,3 g
Węglowodany
70,7 g
Błonnik
12,4 g
Białko
38,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Spaghetti z sosem z awokado
Wypróbuj pomysł Kingi na bezglutenowy, zielony makaron! Zobacz, jak przygotować sos z awokado, i rozsmakuj się w tym połączeniu.

Arepas z pastą z kurczaka i awokado
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
Pełna warzyw i rozgrzewająca zupa jarzynowa z brokułem, fasolką i dodatkiem aromatycznej kurkumy. Wypróbuj ten przepis z klasycznymi lanymi kluskami i w pełni wykorzystaj możliwości termorobota MC Smart.

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.

Ciasto migdałowe z morelami
Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!