createyourhealth.pl

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek

Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 łyżeczka
mięta świeża - 1 łyżka
cynamon - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 330 ml
serek homogenizowany waniliowy - 800 g
ciastka korzenne - 250 g
masło orzechowe - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY CIASTKA KORZENNE:
Ciastka korzenne umieszczamy w woreczku strunowym lub zostawiamy w opakowaniu i rozkruszamy przy pomocy wałka. Następnie przesypujemy je do miski i rozdrabniamy dokładniej między palcami.
2.WYRABIAMY SPÓD CIASTECZKOWY:
Do pokruszonych ciastek dodajemy dwie czubate łyżki masła orzechowego i dwie łyżki oleju. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie, aż do powstania dość zbitej masy ciasteczkowej.
3.ROZDRABNIAMY CIASTECZKA KORZENNE:
Ciasteczka korzenne umieszczamy w rozdrabniaczu, rozdrabniamy na pył i mieszamy z czubatą łyżeczką cynamonu.
4.MIESZAMY MASĘ SEROWĄ:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w misie miksera, dodajemy do niej homogenizowany serek waniliowy i rozdrobnione ciasteczka korzenne wymieszane z cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.
5.PRZEKŁADAMY MASĘ SEROWĄ DO TORTOWNICY:
Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek korzennych. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
6.SIEKAMY CIASTKA KORZENNE:
Ciasteczka korzenne kroimy tak, aby powstała z nich swego rodzaju kruszonka.
7.DEKORUJEMY SERNIK:
Schłodzony sernik posypujemy posiekanymi ciastkami korzennymi i delikatnie dociskamy, aby przykleiły się do masy serowej.
8.PODAJEMY SERNIK:
Zdejmujemy rant tortownicy i delikatnie przenosimy sernik na talerz. Ozdabiamy go kilkoma ciasteczkami i oprószamy przesianym przez sitko o drobnych oczkach cukrem pudrem. Na koniec ozdabiamy kilkoma listkami świeżej mięty.
Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY CIASTKA KORZENNE

Ciastka korzenne umieszczamy w woreczku strunowym lub zostawiamy w opakowaniu i rozkruszamy przy pomocy wałka. Następnie przesypujemy je do miski i rozdrabniamy dokładniej między palcami.

2

WYRABIAMY SPÓD CIASTECZKOWY

Do pokruszonych ciastek dodajemy dwie czubate łyżki masła orzechowego i dwie łyżki oleju. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie, aż do powstania dość zbitej masy ciasteczkowej.

3

ROZDRABNIAMY CIASTECZKA KORZENNE

Ciasteczka korzenne umieszczamy w rozdrabniaczu, rozdrabniamy na pył i mieszamy z czubatą łyżeczką cynamonu.

4

MIESZAMY MASĘ SEROWĄ

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w misie miksera, dodajemy do niej homogenizowany serek waniliowy i rozdrobnione ciasteczka korzenne wymieszane z cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.

5

PRZEKŁADAMY MASĘ SEROWĄ DO TORTOWNICY

Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek korzennych. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.

6

SIEKAMY CIASTKA KORZENNE

Ciasteczka korzenne kroimy tak, aby powstała z nich swego rodzaju kruszonka.

7

DEKORUJEMY SERNIK

Schłodzony sernik posypujemy posiekanymi ciastkami korzennymi i delikatnie dociskamy, aby przykleiły się do masy serowej.

8

PODAJEMY SERNIK

Zdejmujemy rant tortownicy i delikatnie przenosimy sernik na talerz. Ozdabiamy go kilkoma ciasteczkami i oprószamy przesianym przez sitko o drobnych oczkach cukrem pudrem. Na koniec ozdabiamy kilkoma listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4354,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

217,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

23,8 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl